POLÍTICA
Política 30/09/2013

Esperanza Aguirre: "Catalunya és propietat de tots els espanyols"

Adverteix que Espanya "no es pot trossejar perquè ho vulguin alguns". Es remet a l'exemple del dictador Franco

Ara / Agències
2 min

BarcelonaMés llenya al foc. La presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, ha advertit aquest dilluns que Espanya "no es pot trossejar perquè ho vulguin alguns" i que Catalunya, com la resta de les autonomies, és "propietat de tots els espanyols". "Tots els espanyols tenim dret a decidir el que es fa a Espanya, és així perquè ho vam voler tots", ha insistit Aguirre, en una intervenció durant la reunió de l'executiva regional del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta del PP de Madrid ha considerat que el "desafiament independentista" català és, després de la crisi, un problema capital d'Espanya en què "probablement tots els partits", tant de dreta com d'esquerra, han comès errors. Entre aquests, no ser capaços d'adonar-se que els nacionalistes -parla dels nacionalistes catalans- són "insaciables" i creure que tenien més suport popular del que realment gaudien, punt en què ha recordat que només el 36% dels ciutadans va votar a favor de l'Estatut.

"Massa passos enrere"

Aguirre ha considerat que l'Estat ha donat "massa passos enrere" a Catalunya, fins al punt que alguns ciutadans han arribat a sentir-se "desemparats". A més, ha indicat que el que més li crida l'atenció és el comportament dels socialistes catalans, amb l'"aquiescència" de la direcció federal del PSOE a Ferraz, per donar suport al "dret a decidir", que segons Aguirre és una expressió que realment vol dir "dret a l'autodeterminació, que és dret a la secessió".

Cap país pot acceptar el dret a la secessió, ha prosseguit Aguirre, perquè ni Espanya, ni cap país d'Occident, ni tan sols una hipotètica República Catalana, ho permetria. Obvia, però, els casos del Canadà o el Regne Unit, entre altres.

Paradoxalment, després d'aquest embat ha argumentat que ella i tots els que consideren Catalunya com una part essencial d'Espanya volen que tots els espanyols coneguin millor Catalunya i tots els elements de la seva cultura, el que fa dues setmanes va definir com "catalanitzar Espanya" i que dissabte va matisar que es tracta de "catalanitzar Catalunya", en el sentit que Catalunya torni a fer el que ha fet els 40 últims anys, de locomotora econòmica d'Espanya.

Franco, cultura i dret a decidir

No ha dubtat a assegurar que, de fet, en temps de Franco, segons la versió de la presidenta del PP madrileny, "tots havien de conèixer una mica de la llengua i la cultura catalanes, a diferència d'ara". Ha disparat amb duresa contra els socialistes, que "no s'adonen que el simple fet de convocar un referèndum introdueix una fallida de la sobirania nacional", ha insistit la presidenta del PP de Madrid, que ha lamentat que potser ara s'estiguin recollint els fruits de la "promesa insensata" de l'expresident del govern José Luis Rodríguez Zapatero quan va prometre donar suport a la reforma de l'Estatut que aprovés el Parlament català.

"Els errors dels socialistes han estat clamorosos i les seves conseqüències, gravíssimes", ha lamentat Aguirre, que ha recordat que a Balears el PSOE dóna suport als nacionalistes en contra de la decisió "democràtica" del president Bauzá amb el TIL. Ara bé, dels recursos i la catalanofòbia atiada pel PP durant el procés de l'Estatut, ni una paraula.

stats