Política 11/11/2019

ERC insta Sánchez a "asseure's i parlar" però no aclareix si això inclou la investidura

Vilalta acusa el president en funcions de ser el responsable directe de l'auge de Vox

Quim Bertomeu
2 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta.

Barcelona"Asseure's i parlar" per trobar una "solució democràtica" per a Catalunya. Aquesta és la petició que ha formulat aquest dilluns ERC al líder del PSOE, Pedro Sánchez. "Sit and talk", ha resumit fent seu el lema de Tsunami Democràtic. El partit de Junqueras, però, segueix sense aclarir si aquest "asseure's i parlar" també inclou negociar la pròxima investidura de Sánchez com a president del govern espanyol. Els vots republicans podrien ser, un cop més, claus per desencallar-la.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així s'ha expressat la secretària general del partit, Marta Vilalta, en una roda de premsa per analitzar els resultats de les eleccions generals. Les preguntes sobre la investidura han sigut reiterades, però els republicans no han contestat. En l'últim debat d'investidura que va viure el Congrés, el juliol passat, el partit de Junqueras es va abstenir en segona volta i això ha estat utilitzat per JxCat i la CUP com a munició per intentar desgastar ERC. Amb el debat de què fer amb Sánchez instal·lat de nou damunt la taula, ara la resposta dels republicans és esquivar la qüestió.

El punt de partida d'ERC és que l'independentisme ha sortit reforçat dels comicis i que, per tant, l'Estat hauria d'abandonar la repressió per passar al diàleg. Els republicans posen sobre la taula tres temes dels quals volen parlar amb Sánchez: autodeterminació, amnistia i drets i llibertats. Assumint que el tercer es un concepte molt ampli, els dos primers han estat reiteradament rebutjats pel líder socialista.

Roda de premsa de Marta Vilalta per valorar els resultats electorals.

Malgrat l'apel·lació al diàleg que ha fet, avui ERC tampoc no li ha estalviat les crítiques a Sánchez. L'ha titllat d'"irresponsable" i l'ha assenyalat com a culpable de l'auge de Vox. "És el responsable directe de la pujada de Vox per haver comprat el relat de l'extrema dreta", ha conclòs.

Resultats: victòria menys àmplia

El republicans van tornar a guanyar les eleccions generals a Catalunya, com el passat 28 d'abril, però van perdre terreny erosionats per la irrupció de la CUP en el panorama polític espanyol.

Avui Vilalta ha tret pit per haver tornat a vèncer en unes eleccions espanyoles a Catalunya, però ha admès que han retrocedit en vots –150.000 sufragis menys–. Ha dit que hi haurà temps per interpretar les dades, però ha atribuït aquest descens a la caiguda de la participació i a la "nova oferta" electoral que ha tingut el votant independentista –perquè la CUP s'ha presentat per primera vegada en uns comicis generals–. Malgrat això, ha celebrat que la CUP s'hagi presentat perquè, en la seva globalitat, l'independentisme ha tret més escons que a l'abril –un més–. ERC interpreta que això sustenta la seva tesi que el republicanisme és més fort quan es presenta per separat, no quan fa llistes unitàries. "La pluralitat ens reforça a les urnes", ha sentenciat.

Sobre la dimissió d'Albert Rivera com a president de Cs, no ha volgut acarnissar-s'hi. Vilalta ha dit que ERC no acostuma a parlar del que fan els altres partits. S'ha limitat a interpretar que les urnes "han castigat enormement aquells que han apostat per la confrontació i la criminalització".

stats