Política 24/08/2020

ERC acusa JxCat d'utilitzar la confrontació per desgastar-la: "Han perdut de vista qui és l'adversari"

Reivindica que la taula de diàleg continua sent "útil" i insisteix en tornar-la a reunir

Quim Bertomeu
3 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

BarcelonaL'estiu no ha servit per rebaixar la mala maror amb què JxCat i ERC se'n van anar de vacances. Ara és el concepte confrontació el que distancia els dos socis del Govern. La secretària general adjunta del republicans, Marta Vilalta, ha acusat JxCat de recuperar el debat al voltant de si cal més o menys confrontació amb l'Estat amb l'única finalitat de desgastar Esquerra. "Alguns han portat la idea de la confrontació tan al límit que fins i tot han perdut de vista qui és l'adversari. L'adversari és l'estat espanyol". No ha posat noms i cognoms als destinataris de les seves crítiques, però tampoc calia per fer-se entendre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que es va acabar aquest diumenge a Prada de Conflent, s'ha convertit en l'inici oficiós del curs polític català. Hi han participat en dos actes diferents l'expresident Carles Puigdemont i el president Quim Torra, i n'han sortit amb la mateixa idea. Cal més confrontació amb l'Estat –"confrontació intel·ligent", en el cas de Puigdemont– i menys confiança en la voluntat de diàleg del govern espanyol. Torra va demanar fins i tot que calia "arriscar-se" més per aconseguir la independència. La proposta és un dard a l'estratègia d'Esquerra, partit que ja fa mesos que aposta per una estratègia de diàleg i negociació amb l'Estat.

Aquest dilluns en roda de premsa, Vilalta ha lamentat que s'està intentant crear un "debat estèril", un "fals debat", sobre si és millor la confrontació o si és millor el diàleg com a via de relació amb el govern espanyol. Per a ella totes dues han de ser compatibles –"No podem renunciar a cap via", ha precisat– i creu que s'està reivindicant la de la confrontació només per mirar de "desgastar" ERC. "És absurd alimentar falsos debats entre una via i una altra. Són debats que només busquen desgastar en lloc de construir", ha resumit. Els republicans interpreten que el debat sobre la confrontació s'ha generat per desprestigiar ERC i no per cap altre motiu, perquè, entre altres coses, no se'l dota de contingut. És a dir, consideren que JxCat no entra a precisar com hauria de ser aquesta confrontació. "L'adversari és l'Estat i a vegades alguns ho volen oblidar per pur càlcul electoralista", ha lamentat Vilalta.

La taula que no es reuneix

El màxim exponent de l'aposta del diàleg que ha fet Esquerra és la taula de negociació entre la Generalitat i el govern espanyol per abordar el conflicte català que va aconseguir arrencar al PSOE el mes de gener passat. El problema és que només s'ha reunit una vegada, el ja llunyà 26 de febrer, i no s'ha tornat a convocar. Primer amb l'excusa de la irrupció de la pandèmia i després perquè tant el PSOE com JxCat han anat refredant la voluntat de reunir-la. Vilalta ha insistit aquest dilluns que continua sent una "eina útil" i que s'hauria de tornar a convocar "com aviat millor".

Les últimes declaracions que arriben sobre la taula no permeten pensar en una reactivació immediata. Diumenge la ministra de Defensa espantola, Margarita Robles, va descartar que fos una prioritat per a l'executiu i el líder del PSC, Miquel Iceta, ha defensat aquest dilluns que no es podrà reactivar mentre el president Torra vagi parlant de confrontació. "No es poden demanar coses que no poden ser, si vols confrontació no tens pressa per reunir la taula de diàleg", ha argumentat. No tot són comentaris en contra. Un altre ministre, en aquest cas d'Unides Podem com Alberto Garzón, ha opinat que s'havia de reunir "com més aviat millor".

stats