Política 18/09/2017

Les esquerres sobiranistes criden el PSC a defensar la democràcia enfront d'un Estat "maltractador"

Mireia Boya (CUP) retreu a socialistes i comuns que demanin unes garanties que ens estan "robant"

Marc Toro
2 min
Acte central de la campanya del referèndum d'Esquerres per la Independència

BarcelonaLes esquerres sobiranistes han cridat aquest dilluns al PSC a posar-se al costat de la democràcia enfront la repressió contra el referèndum. Després que el partit hagi avalat, com el PSOE, la mà dura de l’Estat per aturar l’1-O, l’acte central de la campanya d’Esquerres per la Independència ha retret als de Miquel Iceta que defensin “l’indefensable”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Les amenaces de l’Estat ens obliga a posicionar-nos a favor de la democràcia sense matisos”, ha afirmat l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, davant les 500 persones que aquest vespre han desbordat el Casinet d’Hostafrancs (dues-centes més, segons, l'organització, han quedat fora).

La batllessa ha condemnat "l’estat d’excepció i la pèrdua de drets fonamentals que s’està produint" a Catalunya els darrers dies i, sense referir-se directament als socialistes, ha deixat clar que aquesta situació ha provocat una “caiguda de màscares”. Hi ha coincidit la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, afegint que no es pot estar al costat d’un estat “maltractador”. La cupaire ha recordat que el president espanyol, Mariano Rajoy, ja ha amenaçat amb accions més contundents, i ha replicat: “Per moltes flors que se’ns requisi, mai podran aturar aquesta primavera”.

Boya ha criticat que el PSC s’oposi al referèndum al·legant que no té garanties: “Les teníem totes, però ens les estan robant, requisant, prohibint. Demanau-les a l’Estat i deixeu-nos votar”. El dirigent d’EUiA i Catalunya en Comú David Companyón ha dit que els que demanen més garanties “han perdut els valors” i ha insistit que “l’1-O cal prendre partit”.

"Ada, sigues més Dolors!"

Els comuns, però, només entenen la consulta com a mobilització, no com a referèndum, i així ho va fernotar Boya. La cupaire, de fet, no s'ha estat de criticar directament a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la qual ha preguntat per què encara confia en poder negociar un referèndum pactat: “Negociar per a què? Amb qui? Ada, sigues més Dolors [Sabater], sisplau!”, ha sentenciat Boya entre aplaudiments.

Al llarg de l’acte, el diputat de Podem al Parlament Joan Giner ha demanat respondre “pacíficament” a la “força” de l’Estat contra l’1-O, mentre que Gabriel Rufián, diputat al Congrés d’ERC, ha assegurat que la celebració del referèndum també servirà per “democratitzar Espanya”. La fundadora del Procés Constituent, Teresa Forcades, i el portaveu de Súmate, Antonio Baños, de la seva banda, han reivindicat els beneficis d’una República Catalana.

Esquerres per la Independència va néixer el 2014, sota el nom d'Esquerres pel Sí-Sí, amb l'objectiu d'agrupar persones, organitzacions i partits d'esquerres que defensaven l'opció independentista en el procés participatiu del 9-N. La plataforma va tenir continuïtat després de la consulta i encara avui es manté viva.

stats