Política 09/07/2012

L'Estat adverteix que no aportarà més diners al sistema de finançament autonòmic

Beteta avisa que s'intervindran en un mes les autonomies que no compleixin amb els objectius de dèficit

Sara González
2 min

BarcelonaEl secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha estat clar: davant un possible nou model de finançament autonòmic a Espanya l'Estat no aportarà més recursos dels que ara aporta i, per tant, seran les comunitats les que s'hauran de posar d'acord en distribuir-se els diners disponibles. "No és assumible que els guanys de les comunitats siguin a costa dels pressupostos de l'Estat", ha assegurat Beteta, qui ha subratllat que el dèficit de l'Estat no pot augmentar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Beteta ha avançat que el proper setembre es posarà en marxa un grup de treball per revisar l'actual model de finançament, un punt de trobada en què les "comunitats autònomes s'asseuran i discutiran què convé perquè el model de finançament sigui més just". Això sí, ha advertit que no hi haurà recursos addicionals per compensar els territoris que surtin perdent perquè l'Estat no pot augmentar el seu dèficit. Aquest posicionament de Beteta dóna un cop de porta al pacte fiscal que reivindica Catalunya, ja que pressuposa que no hi haurà una negociació singularitzada amb Catalunya i que seran les comunitats les que hauran de posar-se d'acord en el finançament.

El secretari d'Estat ha explicat que en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del dijous es revisaran les previsions de tancament del dèficit a finals d'any i ha advertit que "qualsevol risc d'incompliment ha de ser atacat d'arrel". Per tant, ha avançat que es posaran en funcionament en un mes les accions previstes a la llei d'estabilitat pressupostària d'intervenció a les comunitats la previsió del dèficit de les quals estigui per sobre de l'1,5%. "S'ha de complir, aquesta és una xifra inalterable, invariable i exigible", ha dit Beteta, qui ha afegit que l'Estat farà "tot el que estigui a les seves mans per no fallar".

També ha alertat que la "rendició de comptes autonòmics trimestrals ja no serveix" i ha proposat que aquesta hauria de ser mensual per exercir un major control del grau de compliment de les autonomies.

Beteta, que ha participat en una ponència sobre el finançament autonòmic en el curs 'L'economia catalana a debat' organitzat per UIMP Barcelona Centre Ernest Lluch, ha fet una defensa de l'actual model de finançament i ha advertit que a més d'ajustar-se a l'establert a l'Estatut ha aportat més recursos a Catalunya. De fet, ha xifrat en 5.500 milions d'euros els recursos addicionals que ha rebut la Generalitat entre el 2009 i el 2011 gràcies a l'actual finançament.

stats