Política 17/11/2014

Castella i Lleó obre el procés de reforma del seu Estatut d'autonomia

La proposta del PP incorpora canvis en la Llei Electoral

Efe
3 min

ValladolidCastella i Lleó afrontarà en els propers mesos, previsiblement la propera legislatura, una nova reforma del seu Estatut d'Autonomia que inclourà, entre d'altres temes, la limitació de mandats, l'establiment d'un mínim de despesa social i una limitació de l'aforament dels procuradors. El portaveu de PP a les Corts de Castella i Lleó, Carlos Fernández Carriedo, ha presentat aquest dilluns una proposició no de llei que inclou aquestes propostes, de manera que els dos grups majoritaris estan d'acord en emprendre una reforma estatut, ja que el PSOE ha fet el mateix les últimes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta del PP incorpora, a més de la reforma del Reglament de les Corts, canvis en la Llei Electoral, mesures de participació ciutadana i transparència, i reclama al govern central que "acceleri al màxim" la tramitació del projecte de llei orgànica de control de l'activitat economicofinancera dels partits polítics, així com totes les iniciatives que siguin necessàries per prevenir o fer front a la corrupció ".

Fernández Carriedo ha resumit que aquesta bateria d'iniciatives, plantejades amb l'ànim de buscar el consens amb la resta de grups parlamentaris, tenen com a objectiu "avançar cap a la regeneració democràtica, l'austeritat i la lluita contra la corrupció".

Retallades i més transparència

Sobre la reforma de l'Estatut, la proposta del PP, coincident en alguns punts amb la del PSOE, planteja fins a nou matèries: reducció del nombre de procuradors a les Corts, limitació del nombre de conselleries a nou, enfortiment del paper de les corporacions locals, limitació de legislatures per a la Presidència de la Junta i de les Corts i també per als procuradors, que veurien limitat el seu aforament.

A més, els últims tres punts desgranats pel PP es refereixen a l'establiment d'un mínim de despesa social que garanteixi la qualitat dels serveis públics, elevar a rang estatutari la Xarxa de Protecció de les Persones i les Famílies més vulnerables i incorporar el dret de els ciutadans a participar i accés a la informació pública.

Sense limitacions per a l'actual president autonòmic

Preguntat per si la limitació de mandats que proposa el PP condiciona la possible candidatura de l'actual president autonòmic, Juan Vicente Herrera, en el càrrec des de 2001, Fernández Carriedo ha contestat que "per a res" i ha apel·lat al fet que, un cop iniciada la legislatura, no es podria aplicar la norma amb caràcter retroactiu.

En el cas de la reforma del Reglament de les Corts de Castella i Lleó, el PP proposa una reducció del nombre de procuradors amb dedicació exclusiva, la regulació del dret d'accés a la informació, permetre torns de paraula individuals per procuradors en els debats pressupostaris o de política general, i ampliar el calendari parlamentari -gener i juliol-.

La resta de les mesures d'aquesta reforma reglamentària consisteixen en la creació d'una comissió de peticions i participació ciutadana, simplificar el control a la Junta, creació d'una oficina del ciutadà, transmissió en obert de les sessions no declarades secretes i la rendició de comptes a l'inici i al final del mandat dels procuradors.

Pel que fa a les propostes incloses en matèria de transparència i participació ciutadana, estan majoritàriament incloses ja en el projecte de llei que sobre aquestes matèries va aprovar fa dues setmanes la Junta de Castella i Lleó i que es troba en tramitació a les Corts.

Reforma de la Llei Electoral

Sobre la reforma de la Llei Electoral, que en principi s'abordarà la pròxima legislatura per la proximitat de les eleccions autonòmiques, la proposta del PP incideix en la inclusió de la "obligació que se celebri almenys un debat electoral per campanya autonòmica".

Preguntat per aquesta mesura i si s'aplicarà en els pròxims comicis estigui o no aprovada la reforma legal, Fernández Carriedo ha dit que el PP és "favorable a que se celebri", encara que ha dit que hi ha altres parts que han de pronunciar-s'hi.

stats