Estrasburg reconeix amb jurisprudència pròpia el Grup sobre Detencions Arbitràries com una "instància internacional"

El TEDH rebutja un cas de presó preventiva a Turquia que el grup de l'ONU havia titllat d'arbitrària

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha desestimat un cas de presó preventiva a Turquia a través de l'aplicació de jurisprudència pròpia que reconeix com a "instància internacional" el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides. Així ho ha anunciat aquest dijous el tribunal d'Estrasburg, que ha assegurat que té la potestat de pronunciar-se sobre l'empresonament preventiu de Çetin Dogan i Cem Aziz Çakmak.

Tot i que ara ja estan en llibertat, els dos afectats van ser acusats de perpetrar un cop d'estat i pel qual se'ls va empresonar de forma "arbitrària", segons va confirmar l'alt tribunal amb seu a Estrasburg. En la decisió, el TEDH al·ludia a sentències prèvies efectuades pel mateix tribunal i en què es validaven els informes del grup d'experts de l'ONU sobre detencions arbitràries. 

L’ONU insta l’Estat a alliberar els presos immediatament


La decisió del tribunal arriba pocs dies després que el mateix grup de treball -que ara ha estat legitimat pel TEDH- demanés a les autoritats espanyoles l'alliberament immediat de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras en considerar que el seu encarcerament era "arbitrari". L'informe va aixecar polseguera i desconfiança en les institucions de l'Estat, que van demanar la inhabilitació de dos dels membres del grup en dubtar de la seva "imparcialitat i independència". 

En qualsevol cas, dels nou líders jutjats al Suprem, només l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha portat el cas de la seva presó preventiva al tribunal d'Estrasburg. 

https://www.ara.cat/judici-presos-politics-1-octubre/Moncloa-imparcialitat-treball-ONU-llibertat_0_2242575983.html