POLÍTICA
Política 15/03/2011

Estrasburg condemna l'Estat a indemnitzar amb 20.000 euros Otegi per vulnerar-li el dret a la llibertat d'expressió

Otegi va dir que el rei "és el cap suprem de l'exèrcit espanyol, és a dir, el responsable dels torturadors i qui protegeix la tortura i imposa el seu règim monàrquic al nostre poble gràcies a la tortura i a la violència"

Redacció
1 min
otegui

EstrasburgEl tribunal d'Estrasburg considera que la condemna va ser desproporcionada i que "en el context d'un debat sobre una qüestió amb interès públic legítim, res pot justificar” la pena d'un any de presó. Per això, condemna l'Estat a pagar Otegi per danys morals 20.000 euros, i 3.000 euros pel cost del procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Una pena de presó imposada per una infracció comesa en el terreny del discurs polític no és compatible amb la llibertat d'expressió garantida per l'article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans", clama la resolució. “Que el rei no sigui responsable penalment, segons la Constitució, no impedeix per si mateix un debat lliure sobre les seves possibles responsabilitats institucionals i fins i tot simbòliques”, afegeix, sempre que es produeixin dins el límits del “respecte a la seva reputació com a persona”.

Els fets pels quals es va condemnar Otegi es remunten a febrer del 2003. El rei va inaugurar amb el llavors lehendakari, Juan José Ibarretxe, una central elèctrica a Biscaia. En roda de premsa, Otegi va preguntar a Ibarretxe com es podia fotografia amb el “cap suprem de l'exèrcit espanyol i responsable dels torturadors”. Per això, la Fiscalia es va querellar contra el dirigent abertzale, i el Tribunal Suprem espanyol va condemnar Otegi a un any de presó per injuries greus al rei.

Es dóna el cas que la sentència l'ha emès la Secció Tercera del Tribunal Europeu de Drets Humans que presideix un jutge andorrà, Josep Casadevall, que ha donat suport als arguments d'Arnaldo Otegi, que segueix tancat a la presó.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats