Política
Política 18/02/2011

Eugeni Gay recorda que la sentència de l'Estatut del TC no invalidava els referèndums

El TC va suspendre ahir 32 articles de la llei de consultes catalana. El vicepresident del TC ha estat aquest matí a TV3 on ha comentat l'afer

Redacció
1 min
TVC

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El vicepresident del TC, Eugeni Gay, ha explicat aquest matí que la suspensió de 32 articles de la llei catalana de consultes no és fruit d'una decisió d'aquest organisme, sinó que senzillament s'ha aplicat el procediment previst. “Es tracta d'un mandat de la Constitució que, en el seu article 161 preveu que tots els recursos d'inconstitucionalitat del govern espanyol contra lleis parlaments autonòmics provoquen una suspensió immediata dels articles o de la llei durant un període mínim de cinc mesos”, ha explicat Gay a Els matins de TV3, que ha aclarit que només passats aquests cinc mesos el Constitucional es pronunciarà alhora sobre la conveniència d'aixecar o mantenir la suspensió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà de la suspensió cautelar, Gay ha respost també sobre la previsió que el dictat de la sentència trigui temps a arribar: “El procés és més llarg del que voldríem perquè hi ha un cert col·lapse del TC. Cada vegada les institucions utilitzen més el TC”, ha reconegut, tot afegint que també s'han incrementat les consultes que realitzen el Suprem o altres instàncies del sistema jurídic.

Tot i que Gay no ha volgut opinar sobre si considera la llei constitucional o no, sí que ha indicat que el TC té en compte “la presumpció de constitucionalitat de tots els actes del poder públic”. També ha recordat que no es van considerar inconstitucionals aquells articles de l'Estatut en què es parlava de referèndums. “La sentència només modificava algunes paraules de 9 articles de les 300 pretensions d'inconstitucionalitat. I d'inconstitucionalitats formals només n'hi havia una, la que afecta el poder judicial”.

stats