Política 13/06/2011

Eugeni Gay tenia la sensació de “formar part d'un Tribunal segrestat”

El vicepresident del TC havia demanat nombroses vegades la renovació dels seus membres

Sergi Sabaté
2 min
Eugeni Gay, nou vicepresident del TC. Foto: ACN

BarcelonaEl vicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay, li manifesta al president de la institució, Pascual Sala, que pel fet que no es renovessin els tres magistrats que havien expirat el seu termini, tenia la sensació d'estar en un “Tribunal segrestat”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la renúncia al càrrec, Gay expressa que aquesta no renovació representa “una greu disfunció” i reconeix que obertament ha demanat que es renovin aquestes vacants, les dels tres dimissionaris més la del magistrat que va morir. Fins i tot, exposa que durant la sentència de l'Estatut ell tenia el “convenciment moral” que calia efectuar la renovació, com així ho van demanar la Generalitat i el Parlament de Catalunya.

Segons el magistrat català, el retard de tres anys i un mes “no és tardança en el nomenament, és consumir alguna cosa més que el període constitucionalment previst per les renovacions per terços del Tribunal”.

A més, revela que la setmana del 15 de novembre passat ja va expressar la seva voluntat d'abandonar el seu lloc, però se li va demanar “expressament que pensés en les conseqüències” i perquè hi havia “fundades esperances que en pocs dies es renovessin els dos terços de magistrats que havíem acabat el nostre mandat”.

Per la seva part, els també dimissionaris Elisa Pérez i Javier Delgado s'adrecen al president del TC al·legant que “s'ha sobrepassat en sis mesos l'expiració” del seu càrrec i, per això, renuncien al càrrec atenent-se a l'article 23.1 de la Llei del TC. Delgado afirma que “les coses surten millor quan es compleix la Constitució i surten pitjor quan no es compleix”. Les tres cartes de renúncia estan datades del dia 8 de juny.

Quan el president del Constitucional accepti aquestes tres renúncies, el TC es quedarà amb només vuit magistrats, el quòrum mínim per poder emetre resolucions.

stats