Política 05/11/2012

"Un nou estat a Europa?": el 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' recull les tesis del sobiranisme català

El rotatiu exposa els motius de l'auge sobiranista entre la ciutadania catalana i explica les raons per les quals Catalunya vol erigir-se com un estat nou dins la UE

Ara
2 min
Article al FAZ sobre Catalunya

BarcelonaLes tesis del sobiranisme català per defensar l'anhel d'un estat propi per Catalunya arriben a la premsa alemanya. El prestigiós diari 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' publica un article titulat "Un nou estat a Europa?' en què exposa els motius de l'auge sobiranista entre la ciutadania catalana i explica les raons per les quals Catalunya vol erigir-se com un estat nou dins la UE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diari es fa ressò de la magnitud que va tenir la darrera diada de l'11 de setembre, en què més d'1,5 milions de catalans van sortir al carrer per reclamar un nou estat per Catalunya dins d'Europa. Subratlla que la crisi del deute ha donat un impuls al "moviment separatista", i posa sobre la taula les xifres de l'espoli fiscal que pateix Catalunya : 16.000 milions l'any, un 8% del PIB dels catalans, unes xifres entre 6 i 10 vegades més elevades que el que aporten les regions més riques d'Alemanya, Baviera i Hesse, subratlla el diari. "Els diners han enverinat les relacions amb el govern de Madrid", remarca el rotatiu.

El greuge de les transferències a les arques espanyoles se suma a l'actual context de crisi econòmica. El diari subratlla que Catalunya està "profundament endeutada", i apunta a la "mala gestió" del govern socialista com un dels principals motius, després que "va acumular un nivell de dèficit molt elevat". El rotatiu explica que, com a conseqüència, l'executiu català ha hagut d'apuntar-se al fons de liquiditat per a les autonomies, i assenyala la dicotomia que se'n deriva: Catalunya, principal aportadora de fons a l'Estat i peticionària a la vegada. En aquest punt, el rotatiu exposa la petició del pacte fiscal a Madrid i el "rebuig brusc" de Rajoy.

L'article situa Catalunya com el motor econòmic de l'Estat, tant pel seu potencial a nivell industrial com pel seu atractiu turístic. Explica que el 27% de les exportacions espanyoles provenen de Catalunya i que l'economia catalana genera el 20% del total del PIB, malgrat que la seva població equival al 16% del total espanyol.

El diari també es fa ressò de l'auge del sobiranista reflectit en les últimes enquestes, i apunta que més de la meitat dels catalans volen ara la independència d'Espanya, mentre que aquest percentatge no arribava al 30% fa només uns anys.

En l'últim tram de l'article, el rotatiu dibuixa l'escenari d'una eventual secessió. Apunta que la transició nacional és un "viatge desconegut" i que porta inherents certs riscos, i assenyala la reacció adversa que va tenir la petició d'un major grau d'autogovern amb la reforma de l'Estatut, en què els productes catalans van ser boicotejats per diverses esferes espanyoles. Tanmateix, assenyala que el greuge va ser "temporal", i assegura que la majoria de "nacionalistes" catalans estan més preocupats per l'acceptació d'Europa.

stats