Política 10/06/2015

Existirà encara Espanya d'aquí a 20 anys?

ZeroHedge, un blog econòmic antiestablishment, inclou Espanya en la llista de 10 estats en perill de desaparèixer

Ara
2 min
El ZeroHedge veu Espanya en perill per Catalunya, el deute públic i l'atur / GETTY

BarcelonaZeroHedge és un blog econòmic antiestablishment. Però, tot i el seu caràcter desafiador, més propi d'un canal activista que purament informatiu, ha aconseguit uns importants nivells d'audiència i, per tant, d'influència. Centrant-se en la denúncia de la corrupció del sistema bancari i de les grans corporacions, el blog s'ha tornat tan insidiós que el Banc d'Amèrica va arribar a prohibir-hi l'accés als seus treballadors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ZeroHedge va publicar la setmana passada un article titulat Deu països que hauran mort en dues dècades, una llista d'estats que, per diferents motius, hauran desaparegut. L'autor de l'article desdramatitza la situació afirmant que el naixement i mort de països ha estat una constant al llarg de la història i que tots els grans imperis han acabat desapareixent. "Els països apareixen i desapareixen, i canvien de nom. Són annexats per d'altres, grans i forts. Quins desapareixeran les pròximes dècades?", diu l'article. La llista, de 10 noms, l'encapçala les Maldives. En el número 2 hi ha els Estats Units, en el 3 el Regne Unit. I, a partir d'aquí, l'Estat Islàmic, Líbia, l'Iraq, la Xina, Bèlgica i Corea del Nord. Tancant la llista, en el número 10, Espanya.

Les raons que dóna l'autor per adduir que aquests estats moriran són diverses. En alguns casos se citen tensions sobiranistes i falta de cohesió, com a Bèlgica, els Estats Units i el Regne Unit. En d'altres, com la Xina, s'augura un trencament del país no per qüestions territorials sinó mediambientals. Però, quin és el motiu o motius per al trencament d'Espanya? N'hi ha dos, de motius: l'econòmic (un deute públic que supera el 100% i un atur del 23,78%) i Catalunya.

De Catalunya, ZeroHedge en diu que el moviment independentista serà "encara més popular en el futur". "Són molts (i cada vegada en són més) els catalans que creuen que la seva regió té cada vegada menys lligams culturals amb la resta d'Espanya". El 'post' indica que Catalunya "ha estat part d'Espanya des del segle XV, però ara els ciutadans creuen que ha arribat l'hora de la independència". Per a ZeroHedge, la independència de Catalunya pot fer que Espanya "vegi com s'altera la seva geografia i es deteriora la seva imatge".

stats