Política 08/12/2015

Rajoy, a Mas: "Si no compleix la llei, caldrà aplicar-li els procediments establerts en la llei"

El PP torna a agitar el fantasma d'un tripartit i demana al PSOE que es "tranquil·litzi" i es prengui un temps per "organitzar-se bé" i oferir propostes "creïbles"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rajoy aquest dimarts a Sevilla després de visitar una residència d'avis. DAVID MUDARRA / PP

MadridCatalunya i la unitat d'Espanya ja s'han convertit en part de l'essència dels discursos del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en aquesta campanya. Són, sense cap mena de dubte, les parts del mítings més aplaudides pel públic. Des de Sevilla, el candidat del PP ha enviat aquest dimarts una amenaça directa al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas. "Si no compleix la llei caldrà aplicar-li els procediments establerts en la llei", ha assenyalat en referència a la reforma del Tribunal Constitucional que parla de la suspensió d'alts càrrecs. El govern del PP amenaça que si Mas no compleix la sentència de l'alt tribunal en contra de la declaració rupturista pot topar-se amb una inhabilitació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha defensat que la "unitat d'Espanya està en els nostres cors i les nostres lleis" i que la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols, així com el compliment de la llei, són eixos que "no es poden discutir". "La igualtat dels espanyols no està en joc ni serveix per negociar ni canviar cap cromo", ha afegit.

No sap si hauria guanyat el debat

Pocs minuts abans del míting a Sevilla, Rajoy finalment ha entrat a valorar el debat: "Jo podria haver guanyat o no, mai se sap". Així de concís s'ha mostrat sobre el cara a cara organitzat per Atresmedia, que considera que va guanyar la seva número dos, Soraya Sáenz de Santamaría. El candidat del PP va seguir amb atenció el cara a cara des del palau de Doñana amb el pretext que el debat decisiu, "el que s'ha fet sempre" serà dilluns que ve amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a l'Acadèmia de Televisió. L'altre pretext també va ser seguir amb la campanya electoral, així que va decidir no anar a una debat que van veure 9,2 milions de ciutadans per un míting aquest dimarts a Sevilla davant de tan sols 650 persones.

Durant l'acte a la capital andalusa, un dels ajuntaments que el PP va perdre el 24-M gràcies al suport de marques de Podem i d'IU al PSOE, Rajoy ha tornat a agitar el fantasma d'un tripartit a l'Estat contra ell després del 20-D. "Experiments, pocs", ha alertat davant d'un possible acord entre socialistes, Ciutadans i Podem que els populars agiten des del passat cap de setmana.

El PP defensa que "el procés de canvi de què alguns parlen es va iniciar ja a Espanya el 2011" i que els "processos de canvi no es poden tallar per la meitat, sinó que han de continuar fins al final".

El trio 'La, la, la'

El fins fa pocs mesos alcalde de Sevilla, Juan Ignacio Zoido, ha estat més clar i ha parlat directament de "trio la-la-la", aferrant-se als pactes postelectorals després de les municipals i autonòmiques. "Si voten Rivera poden fer president un socialista. Si voten socialista poden fer president Iglesias. I si voten Iglesias qui sap qui serà el president", ha alertat Zoido.

Sánchez no és "creïble"

Rajoy vol erigir-se com a garant de l'estabilitat, de l''España en serio', com indica el seu logo de campanya. I també en la veu de "l'experiència". "Espanya necessita certesa, seguretat, equilibri, tranquil·litat, competència i equips amb programes", assegura el líder del PP, enfront un PSOE que, segons el seu punt de vista, no pot dir a la gent, "després de l'embolic que van organitzar a Espanya", que "ara tenen unes receptes estupendes, simplement perquè no és creïble".

"Vostès necessiten un temps tranquils, organitzant-se be i veure com poden plantejar les coses millor en un futur", ha afegit Rajoy. El president del govern espanyol manté així la seva estratègia per menysprear la validesa de Pedro Sánchez.

Tot i trobar-se a Andalusia, on Susana Díaz (PSOE) governa gràcies a Ciutadans, Rajoy ha evitat apel·lar directament a noms i a pactes, si bé ha criticat que el partit d'Albert Rivera sigui en plural quan ell n'és l'únic líder indiscutible, "l'únic ciutadà", mentre que el PP té un "bon equip".

Les autovies andaluses

Després de tres dies, Rajoy tanca aquest dimarts la seva etapa de campanya a Andalusia. Durant el discurs, Rajoy s'ha vantat de les infraestructures tant per carretera com de trens d'alta velocitat a l'Estat. "Aquests dies he recorregut les quatre províncies andaluses i no he sortit de les autopistes i autovies", ha celebrat.

stats