Política 22/05/2014

FAES recomana centrar el debat sobiranista en el cost econòmic i a "calmar l'ansietat identitària"

Un estudi de la fundació que presideix José María Aznar analitzar el cas del Quebec

Europa Press
2 min

MadridEl professor de ciència política de la Universitat Autònoma de Madrid Ángel Rivero aposta en un estudi publicat per la fundació FAES, vinculada al PP, per "focalitzar" el debat secessionista en el cost de la independència i buscar mecanismes per "calmar l'ansietat identitària", dos aspectes que, segons explica, s'han produït al procés seguit al Quebec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estudi analitza les eleccions celebrades en aquell territori el passat mes d'abril i les conseqüències polítiques que poden aplicar-se a altres processos sobiranistes. Les eleccions van evidenciar la derrota de l'independentista Parti Québécois (PQ) i la victòria per majoria del Partit Liberal, explica Rivero.

El professor creu que s'ha de tenir en compte que "la majoria dels quebequesos no vol la independència" i se senten igualment quebequesos i canadencs, "sense que aquestes identitats entrin en conflicte". Afegeix que la majoria, a més, no vol un tercer referèndum independentista.

Entre les conclusions de l'expert universitari destaca el fet que en el debat polític al Quebec es va treure a la llum "l'elevat cost" de la independència i no només en termes econòmics, sinó també "d'identitat col·lectiva". Segons la seva opinió, la "política de la claredat" ha estat "eficaç".

Un territori més pobre

Pel que fa al cost econòmic, Miguel Ángel Rivero assenyala que l'independentisme defineix la secessió com un procés en el qual només es produeixen "guanys", i en canvi necessiten "una quantitat de temps, esforç i recursos immensos que aquelles persones involucrades han de conèixer prèviament per poder decidir en llibertat”.

El text de FAES recorda que en els anys transcorreguts des de la celebració del primer referèndum al Quebec, el 1980, la província "és més pobra i té menys pes en el conjunt de Canadà". “L'independentisme ha tingut com a resultat més palpable el fet que el Quebec ha esdevingut més feble", diu el professor universitari.

Rivero també subratlla que del procés canadenc se'n conclou que la mobilització sentimental requereix una resposta "racional". "En la qüestió quebequesa és tan important assegurar el gaudi i protecció de la seva cultura com explicar una vegada i una altra els avantatges que comporta la unió per a tots els canadencs", diu.

"Aquest procés d'il·lustració pública necessita temps i serenitat, però la perseverança acaba per triomfar davant l'apassionament efímer dels greuges agitats pels que busquen la discòrdia", subratlla.

stats