Política 09/10/2014

El federalisme es reivindica a Madrid

Pere Navarro (PSC) i Joan Saura (ICV) donen suport a un manifest que aposta per la reforma constitucional

Efe
2 min

MadridUn grup de persones de diferents àmbits, majoritàriament intel·lectuals, catedràtics, periodistes i economistes, han presentat aquest dijous a Madrid un manifest a favor d'una Espanya federal que eviti la divisió de l'Estat i doni resposta a la crisi oberta amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte de presentació del manifest, titulat Una Espanya federal, en una Europa federal, ha tingut lloc al Cercle de Belles Arts de Madrid amb la presència de diversos càrrecs i diputats del PSOE, com Antonio Pradas i Patxi López, l'exprimer secretari del PSC Pere Navarro i el senador ICV i exconseller de la Generalitat Joan Saura.

El manifest compta amb l'adhesió de més d'un miler de persones, entre les quals destaquen escriptors com Luis García Montero, José Manuel Caballero Bonald i Almudena Grandes; els cineastes José Luis Cuerda i Manuel Gutiérrez Aragón, els exministres Ángel Gabilondo i Cristina Narbona i l'exmagistrat Baltasar Garzón.

La declaració aposta per una reforma de la Constitució en un sentit federal i des del més ampli consens que doni resposta a l'actual "insuficiència" i esgotament de l'estructura territorial de l'Estat.

Els signants creuen que cal emprendre canvis en el marc constitucional davant els efectes que estan provocant els moviments independentistes de Catalunya i Euskadi.

"Amagar aquestes realitats, minimitzar-ne els possibles efectes o adoptar actituds immobilistes seria una ceguesa imperdonable que no podem, ni hem de permetre", diu el text.

La proposta passa per una Espanya federal dins d'una UE federal que reconegui les identitats diverses que componen l'Estat, estableixi una cambra territorial amb atribucions legislatives exclusives en les seves competències i permeti una distribució clara de competències.

També reclama un finançament "just i equilibrat", basat en els principis d'igualtat de drets dels ciutadans i de solidaritat entre els territoris.

"Siguem sensats i, alhora, audaços, i abordem les reformes constitucionals necessàries en el més ampli consens, com hem fet en d'altres moments decisius de la nostra història", conclou el text.

A l'acte, han intervingut diversos promotors del manifest, com l'actriu Amparo Climent, l'escriptora Luisa Etxenike, el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo i el president de la Fundació Alternativas, Nicolás Sartorius.

Sartorius ha assegurat que la reforma de la Carta Magna no pretén donar solució només al "problema català", sinó a l'amenaça de fractura que pesa sobre la convivència a Espanya.

Ha advertit que l'"independentisme" dels partits sobiranistes catalans i l' "immobilisme" del govern del PP poden portar a Espanya "al desastre". Per això ha considerat urgent "intervenir i no romandre com a espectadors".

Per Sartorius, "el federalisme és el desenvolupament normal i lògic del sistema autonòmic", garanteix la diversitat dins de la unitat i "no és d'esquerres o de dretes".

"Si algú té condicions per a la federació és Espanya. La situació està madura per a una estructura federal", ha conclòs.

stats