Política 06/04/2011

El president d'Extremadura es descarta per substituir Zapatero

Guillermo Fernández Vara recorda a la direcció que és "el partit" el que decideix si s'avança o no el congrés per elegir un nou secretari general

Joan Rusiñol
2 min

MadridHi havia expectació per escoltar la intervenció del president extremeny, Guillermo Fernández Vara, en un esmorzar informatiu a Madrid, quatre dies després que Rodríguez Zapatero anunciés que no serà el candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol l'any que ve. Entre els que l'escoltaven a primera fila hi havia la ministra de Defensa, Carme Chacón, una de les candidates per ser la cap de cartell socialista. Vara li ha confirmat que ell no pensa competir per aquest lloc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president extremeny ha assegurat que es "descarta" totalment en unes eventuals primàries perquè el seu únic objectiu polític és el càrrec que ja ocupa actualment. "Quan ho deixi, no seré candidat a res més", ha sentenciat. Ho ha argumentat per motius sobretot familiars.

Vara no ha volgut avui decantar-se per cap dels noms que hi ha sobre la taula, si bé temps enrere va deixar ben clar que el seu candidat favorit és el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba. Ha optat per esquivar la polèmica. Ara bé, ha recordat a la direcció del PSOE que no pot donar per tancada la decisió de convocar el congrés per elegir el secretari general quan toca, és a dir, l'any que ve. Vara ha subratllat que "això ho ha de discutir el partit" i ha deixat entreveure que si se celebra a partir d'aquest mes de juliol ja no podria ser considerat extraordinari sinó ordinari, d'acord amb els estatuts de la formació.

Amb aquesta resposta ha confirmat el que és un secret a veus: dins del PSOE hi ha un grup de dirigents que voldrien que Zapatero abandonés la direcció orgànica del partit abans dels comicis del 2012. Tot i això, ha admès que ell i l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra van liderar, durant un any, la bicefàlia al PSOE d'Extremadura sense problemes de convivència.

En la seva intervenció, Vara ha apostat per augmentar la col·laboració entre les comunitats autònomes després del 22-M per fer més eficient l'estat de les autonomies i s'ha mostrat radicalment contrari a la recentralització:"Sé el que li va costar a la meva terra" l'estat unitari, ha dit.

Aposta per fixar sostres de despesa a cada comunitat autònoma –d'acord amb el que diu el programa marc del PSOE– i per "uniformitzar" criteris en lleis com la del sòl. També creu que cal trencar barreres per millorar la "unitat de mercat". Sobre els problemes de finançament de les comunitats autònomes, s'ha limitat a dir que "si li va bé a Catalunya, li va bé a Extremadura, i a la inversa". I, coincidint amb la Generalitat, ha lamentat la rigidesa temporal de l'objectiu de dèficit: segons diu, amb més temps, seria possible posar els comptes a lloc sense carregar-se l'estat del benestar.

stats