Política 14/12/2013

Terricabras i el jutge Vidal aposten per fer la consulta amb la llei catalana

Més de 4.000 persones omplen el Fòrum, junt amb dirigents crítics del PSC, a l'acte 'Votar és democràcia' d'ERC. Puigcorbé i Mainat carreguen contra els socialistes per vetar el dret a decidir

Ferran Casas / Roger Tugas
2 min
L'auditori ple, amb Oriol Junqueras al centre, en l'acte d'ERC al Fòrum 'Votar és democràcia' / CÈLIA ATSET

BarcelonaMés de 4.000 persones omplen l'Auditori de l'edifici Fòrum de Barcelona per sentir les paraules del president d'ERC, Oriol Junqueras, en un acte que inicialment estava previst per pressionar la resta de partits sobiranistes en el debat de la pregunta i que ara s'ha convertit en una celebració de l'acord de dijous.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'acte 'Votar és democràcia', organitzat per ERC i que presenta i anima amb els seus anagrames l'escriptor Màrius Serra, també hi ha personalitats de la societat civil com ara l'actor Juanjo Puigcorbé o el músic i productor Josep Maria Mainat, entre altres. Puigcorbé ha carregat contra el PSOE i contra José Luis Rodríguez Zapatero per dir que el dret a decidir "és antinatural, com si fos de la Conferència Episcopal". "Si ens impedeixen votar quedaran retratats davant Europa i el món", ha afirmat l'actor abans d'apel·lar a la força de la societat civil.

L'escriptora Empar Moliner ha afirmat que "qui voti sí-no estarà votant seguir formant part de l'Estat que no el vol deixar votar". Mainat, exintegrant del trio La Trinca, ha explicat que a ell li va fer "molta ràbia" que a la foto de l'acord polític per la pregunta del dijous no hi hagués el socialisme català, del qual ell ha estat fins ara simpatitzant, i ha apel·lat al PSC i als seus sectors crítics perquè no es "desenganxin" del procés. "Com a la Transició ens feia molta il·lusió votar per primer cop, ara ens en fa votar la independència de Catalunya", en referència a la necessitat que els partidaris del no votin també "de forma legal". Ha indicat que la gent està "aguantant" i tenint paciència, però que això "no és infinit".

Abans que el líder d'ERC i Puigcorbé i Mainat, ha intervingut el candidat dels republicans a les europees, l'independent Josep Maria Terricabras, que ha vaticinat que el govern espanyol no permetrà fer la consulta pactada i, per tant, caldrà usar la llei catalana de consultes. "Haurem d'anar amb la llei catalana, la nostra, que no la podran impugnar", ha sentenciat. Seguidament, el jutge Santiago Vidal ha insistit que "si les lleis es converteixen en cadenes, cal que el poble trenqui aquestes cadenes", i ha recordat que el Tribunal Internacional de Justícia de l'Haia va avalar la independència de Kosovo amb l'argument que la legalitat constitucional no podia estar per damunt de la legitimitat democràtica.

El president de Nova Esquerra Catalana, Ernest Maragall, i dirigents crítics del PSC, com ara Fabian Mohedano i Toni Comín, també han assistit a l'acte. Tots ells, en especial l'exconseller socialista Maragall, han estat aplaudits pel públic i rebuts entre crits d'independència.

stats