Política 16/01/2012

Els 10 elogis (i les poques crítiques) de la classe política a la trajectòria de Fraga

Rajoy, Aznar, Gallardón, Zapatero, Rubalcaba o el rei Joan Carles destaquen la seva etapa democràtica i passen de puntetes pel seu passat franquista

Ara
5 min
José María Aznar

MadridUna part important de la classe política espanyola ha destacat aquest dilluns les llums de la figura de Manuel Fraga, exministre franquista, pare de la transició i fundador del PP, mort aquest diumenge a Madrid als 89 anys. Les ombres del seu passat vinculat al règim, en canvi, han passat més desapercebudes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Mariano Rajoy: Home clau, un dels polítics més "grans del segle passat i d'aquest"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha qualificat Manuel Fraga com un dels polítics més “grans del segle passat i d'aquest”. Rajoy ha visitat aquest matí, juntament amb la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, la capella ardent de Fraga per traslladar personalment a la família del fundador del PP el “seu més sentit condol”. Una important representació de la classe política espanyola ha desfilat pel domicili de l'exministre franquista i fundador del PP a Madrid.

En declaracions als periodistes, Rajoy ha considerat que Fraga va ser “un home clau en la transició espanyola, un dels moments més decisius dels últims anys”, i ha recordat que el va conèixer quan tenia 22 anys. També ha lloat la trajectòria acadèmica, professional i política del que va ser ministre de Franco. Rajoy ha homenatjat aquest dilluns el fundador del PP en un article que han publicat diversos diaris.

2. José María Aznar no pot explicar la seva vida "sense Fraga"

L'expresident del govern espanyol, José María Aznar, ha considerat que Fraga era “un bon home que va treballar com pocs i quan més difícil era” per tal que Espanya guanyés llibertats. “La nostra història democràtica no es pot explicar sense la seva", ha manifestat en un comunicat de les FAES. “Ell va sembrar el que molts hem pogut recollir després, al llarg dels anys”, ha assegurat Aznar, que ha afegit que té un “deute de gratitud” amb Fraga. "Forma part dels grans de la història política d'Espanya. En temps de tanta petitesa és molt important tenir en memòria els grans", ha dit. I ha afegit que no es pot explicar la seva vida ni la de la resta dels espanyols "sense Fraga". El PP ha instal·lat a la seva seu a Madrid un llibre de condol per retre homenatge a Fraga que estarà disponible durant les jornades d'avui i demà. En un article al diari AbcAbc, Aznar ha definit Fraga com un "patriota" i un "servidor d'Espanya".

3. Joan Carles I: "Gran servidor de l'Estat"

Els elogis per Fraga també han arribat de la família reial i el PSOE. Els reis i els prínceps d'Astúries han enviat dos telegrames de condol a la família de Fraga, en què destaquen la seva condició de “gran servidor de l'Estat”, així com el seu paper en la transició, la seva lleialtat a Espanya i la seva formació intel·lectual, segons informa Efe.

4. Alberto Ruiz-Gallardón: "Fraga va canviar la meva vida"

Durant el matí també han visitat la capella ardent, que estarà ubicada al domicili de Fraga a Madrid fins que el cos sigui traslladat a Perbes (la Corunya), on serà enterrat, els ministres de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i Agricultura, Miguel Arias Cañete. “Avui és un dia en què tots els espanyols estem orgullosos de la nostra democràcia i les nostres llibertats”, ha dit un emocionat Gallardón, que s'ha qualificat d'“alumne” de Fraga, de qui ha lloat que “anteposés sempre el seu amor i lleialtat per Espanya a qualsevol tipus d'interès personal”. "Fraga va canviar la meva vida", ha dit abans a la Cadena Ser. "Avui no estaria aquí exercint un lloc de responsabilitat política si no hagués estat per don Manuel"

5. José Luis Rodríguez Zapatero: "Important trajectòria per a la consolidació de la democràcia espanyola"

L'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha manifestat el seu “més sentit condol” a la família del polític gallec. Zapatero, com a secretari general del PSOE, ha enviat un telegrama als fills del polític gallec, en què subratlla el seu reconeixement i respecte per “una trajectòria tan definida pel servei públic com la seva i tan important també per la consolidació de la democràcia espanyola”.

6. Alfredo Pérez Rubalcaba: "Un servidor públic impecable"

També ha opinat el candidat a la secretaria general dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha considerat, en una entrevista a Onda Cero, que Fraga va ser “un servidor públic impecable” i “tècnicament era un home molt solvent que va donar solució a molts dels problemes que estaven plantejats en aquell moment”.

7. Santiago Carrillo: "Talent per adaptar-se als temps"

L'històric dirigent del PCE Santiago Carrillo ha destacat el "talent" de Fraga "per adaptar-se als temps". En declaracions a la Cadena Ser, Carrillo ha recordat que en els seus inicis Fraga va ser "un home molt de dretes, autoritari, obsessionat en idees i actituds". "Parlar de Fraga com un gran demòcrata és exagerar". "La seva història i la seva vida són molt contradictòries", ha conclòs.

8. Artur Mas: "Personatge important en la vida política espanyola"

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i el Govern han fet públic un comunicat a través del qual expressen el seu condol per la mort de Manuel Fraga Iribarne. Al comunicat se'l defineix com a "personatge important en la vida política espanyola i gallega en la segona meitat del segle XX".

9. Miquel Roca: "Paper destacadíssim a conduir sectors franquistes cap al "marc constitucional"

L'exsecretari general de Convergència i un dels "pares" de la Constitució, Miquel Roca, ha subratllat el "paper destacadíssim" de Fraga de "conduir cap al marc constitucional" sectors del règim franquista. En declaracions a Efe, Roca ha dit que, més enllà de les "discrepàncies" que el van separar de l'expresident gallec, prefereix quedar-se amb el record del "Fraga de la Transició", capaç d'arrossegar cap a la democràcia persones que s'haurien mostrat "contràries" a acceptar la fi de l'"antic règim".

10. Josep Antoni Duran i Lleida: "Tracte exquisit"

El president del grup de CiU al Congrés dels Diputats i del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, ha manifestat el seu condol a la família i al PP per la mort de Manuel Fraga. Duran i Lleida remarca que "a banda de les diferencies ideològiques, Manuel Fraga va ser una persona clau perquè la transició fos un èxit, més enllà del seu passat polític". El polític català també remarca que "més enllà de les diferències, a nivell personal sempre he tingut per part seva un tracte exquisit."

stats