Política 16/06/2015

El Congrés debatrà aquest dimecres si retira títols i honors a Franco i als seus familiars i acòlits

Ho demanaran a la comissió constitucional l'Esquerra Plural, el PSOE i Amaiur

Europa Press
2 min
El General Yagüe i altres comandants franquistes a la Plaça de Catalunya, Barcelona, dos dies després de l’entrada de les tropes / Belinogramme NYT. Col·lecció Particular.

MadridEl debat sobre la retirada de símbols franquistes i dels títols, honors i condecoracions que l'Estat va concedir al dictador Francisco Franco, els seus familiars i els seus col·laboradors torna aquest dimecres al Congrés, on el PSOE, l'Esquerra Plural i Amaiur sotmetran a votació diverses iniciatives a la Comissió Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, la diputada gallega del PSOE Paloma Rodríguez Vázquez defensarà una proposició no de llei en la qual s'insta el govern espanyol a canviar el nom de diversos carrers, places i glorietes d'El Ferrol -ciutat natal de Franco- que porten els noms de 'El Generalísimo' i dels almiralls Carrero Blanco, Honorio Cornejo o Vierma.

A la iniciativa també sol·licita que es retiri l'escut franquista que encara presideix la façana de l'antic edifici de duanes d'El Ferrol, dependent del Ministeri d'Hisenda, i que es treguin del Panteó de Marins Il·lustres que hi ha a San Fernando (Cadis) les restes mortals de Francisco i Salvador Moreno Hernández, participants a la revolta de 1936 i col·laboradors de la dictadura.

Recuperar la memòria històrica a Alacant

L'Esquerra Plural intentarà que la Comissió Constitucional insti l'executiu de Mariano Rajoy a treure tots els monuments d'exaltació franquista que encara hi ha a Alacant, inclòs l'escut que encara es pot veure a la vidriera del pati d'operacions de la sucursal del Banc d'Espanya d'aquesta ciutat, així com a canviar el nom dels carrers que encara tenen noms que remeten a la dictadura. IU-ICV demanen la promoció d'accions específiques de recuperació de la memòria històrica en aquesta ciutat, que va ser l'última ciutat republicana i que va patir els bombardejos i la repressió franquista "amb gran intensitat".

Finalment, Amaiur sotmetrà a votació una altra proposició no de llei que vol que el govern espanyol revoqui "tots aquells honors i condecoracions reconeguts per l'Estat a Franco", els seus familiars i els seus col·laboradors.

Entre els títols que esmenta hi ha els de "grandeses d'Espanya" del Senyoriu de Meirás i del Ducat de Franco "que el Rei Joan Carles va concedir a l'esposa i la filla del dictador en la Transició. També proposa treure els reconeixements que va donar Franco a destacats falangistes i militars colpistes com José Antonio Primo de Rivera, Emilio Mola, José Moscardó, Gonzalo Queipo de Llano, Juan Yagüe, Onésimo Redondo i Luis Carrero Blanco.

stats