Política 16/05/2012

Fabra fa dimitir els dos alts càrrecs imputats en la trama d'Urdangarin

Salvador Almenar
2 min

VALÈNCIA.La imputació del número dos de Turisme de la Generalitat Valenciana, Luis Lobón, en el cas Urdangarin li ha costat el càrrec. Tal com va avançar ahir l'ARA, el president Alberto Fabra va forçar l'exsecretari autonòmic de Turisme i Projectes Estratègics a deixar el govern. Igual que Lobón, el president de l'Institut Valencià de Finances, Jorge Vela, va dimitir també ahir al matí. Vela (germà del conseller d'Hisenda) estava imputat des del desembre del 2011.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat haver aguantat en el càrrec cinc mesos des que el jutge José Castro el va imputar, Jorge Vela va seguir els passos de Lobón per un mer criteri d'igualtat. Segons fonts pròximes a Fabra, el president valencià va prendre aquesta decisió per no haver-se de sentir dir que havia tingut un tracte de favor amb Vela. En públic, el president valencià va justificar les dimissions emparant-se en "l'exemplaritat que exigeixen els ciutadans" i va reiterar el seu compromís de fer cessar tot càrrec públic imputat: "Des del meu govern tenim molt clar que les persones que estiguin involucrades en algun procés judicial hauran de deixar les seves responsabilitats".

Però, en canvi, el president valencià no aplica el mateix criteri amb els diputats del seu partit. La "tolerància zero" amb la corrupció de la qual fa gala s'esfuma quan els imputats són diputats del seu grup parlamentari. Fins a set diputats del PP segueixen ocupant l'escó malgrat estar imputats. Entre ells hi ha l'exvicepresident Vicente Rambla i les exconselleres de Turisme Angélica Such i Milagrosa Martínez, encausats en la ramificació del cas Gürtel que investiga el suposat finançament il·legal del partit.

Advocats de la Generalitat

El cessament fulminant de l'exnúmero dos de Turisme contrasta amb els serveis de la Generalitat posats a la seva disposició el dia anterior. Luis Lobón va acudir a declarar acompanyat per advocats de la Generalitat Valenciana. No és el primer cop que un advocat de l'administració valenciana presta serveis a un càrrec imputat.

stats