IRREGULARITATS EN L'ADMINISTRACIÓ
Política 06/02/2012

Carlos Fabra presenta com a fiança una llista de béns embargables per cinc milions d'euros

El president del PP de Castelló fa front a la fiança de 4,2 milions imposada pel jutge. La setmana vinent, l'Audiència Provincial podria fixar la data del judici pel cas Naranjax

Salvador Almenar
2 min
El president del PP de Castelló i expresident de la diputació provincial, Carlos Fabra.

ValènciaEl president del PP de Castelló i expresident de la Diputació, Carlos Fabra, ha presentat finalment aquest dilluns una llista de béns per cobrir els 4,2 milions d'euros de fiança de responsabilitat civil que el magistrat del jutjat 1 de Nules li va imposar pel cas Naranjax i que portarà el dirigent popular al banc dels acusats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Concretament, Fabra ha presentat una llista de béns immobles per un valor de 599.623,03 euros, segons el valor cadastral i el percentatge de titularitat, als quals se sumen 3.302.807 euros corresponents a altres béns. En el passiu apareixen crèdits, préstecs i deutes per 1.715.821,94 euros i, en el tercer apartat, apareixen els ingressos per activitats per valor de 158.092,02 euros. Amb aquest tràmit esgotat, el jutge ha iniciat aquest mateix dilluns el procés d'embargament com a garantia de responsabilitat civil en el cas que fos condemnat.

Els béns declarats per Carlos Fabra davant el jutjat coincideixen amb els que recull el 'Butlletí Oficial de la Província de Castelló' del 22 de gener de 2011, quan encara era president de la Diputació, segons el qual el seu patrimoni ascendia a 3,9 milions d'euros i els seus deutes, a 1,7 milions. A partir d'ara el procés del judici pel cas Naranjax i que jutjarà Fabra per suposats delictes de suborn, tràfic d'influències i frau fiscal arriba a la seva recta final. Durant aquesta setmana, el jutjat de Nules completarà la fase d'ampliació d'acusacions i ja la setmana propera serà remesa la instrucció a l'Audiència Provincial de Castelló perquè es fixi la data del judici.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Hipoteques per blanquejar diners

Segons l'acusació popular –exercida per la Unió de Consumidors–, Carlos Fabra podria haver comès també un delicte de blanqueig de capitals mitjançant els més de 30 préstecs hipotecaris que els inspectors d'Hisenda van atribuir al líder del PP de Castelló. Així ho explica en el seu informe de conclusions provisionals lliurat al jutjat en el qual es recull que l'expresident de la Diputació va poder realitzar amb diners en metàl·lic el pagament de venciments en diverses entitats bancàries.

Una de les coses més cridaneres són les condicions poc habituals que obtenia Fabra en aquestes hipoteques. Una d'elles hauria estat concedida i subscrita per Bancaixa per a la compra d'un pis de 200 metres quadrats a la plaça de les Salesas de Madrid l'any 2002. Segons aquesta informació de la Cadena Ser, el venciment d'aquest crèdit seria en 2045 quan el dirigent complís 98 anys. Per la seva banda, fonts de l'entitat financera han desmentit aquesta mateixa tarda aquesta informació al·legant que Fabra va liquidar el deute de manera anticipada.

Malgrat que des de Bancaixa s'hagi recalcat que en el seu moment li van concedir aquest préstec hipotecari perquè complia “tots els criteris de control del risc als quals se sotmet qualsevol inversió creditícia”, tant Esquerra Unida del País Valencià com el grup parlamentari Compromís han denunciat el “tracte de favor” que en la seva opinió l'entitat va dispensar a Carlos Fabra. Per a la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, l'ús partidista que ha realitzat el PP de les caixes d'estalvi valencianes “va arribar a aquest punt de cooperació necessari en un cas de corrupció” i al mateix temps va assenyalar que “actuacions com aquestes expliquen les causes per les quals els valencians i valencianes hem perdut les nostres eines financeres”.

stats