Política 01/07/2016

Fachin i Albiach negocien per aspirar plegats a liderar Podem

Treballen perquè el partit es regeixi per una bicefàlia

Sara González
2 min
Jéssica Albiach i Albano Dante Fachin, diputats de Catalunya Sí que es Pot i aspirants a la secretaria general de Podem.

BarcelonaPodem Catalunya està en plena ebullició. Les primàries s'acosten –el període de votació serà del 22 al 24 de juliol– i els diferents aspirants a la secretaria general del partit comencen a posar tota la carn a la graella i a teixir estratègies. En les últimes 24 hores s'ha fet públic que el diputat al Congrés Raimundo Viejo optarà finalment a intentar liderar Podem i que també ho farà, tal com ha avançat l'ARA, el senador Óscar Guardingo. Però mentre emergeixen noves candidatures, els diputats al Parlament Albano Dante Fachin i Jéssica Albiach, que ja fa temps que van fer el pas de presentar-se, negocien unificar les seves respectives candidatures per sumar forces.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu dels dos dirigents és que el partit estigui comandat per una bicefàlia amb una fórmula similar a la que té, per exemple, ICV. Fachin va ser el primer a postular-se per liderar Podem Catalunya amb el corrent Ho Podem Tot, després que Gemma Ubasart renunciés al càrrec de secretària general un cop celebrades les eleccions del 27 de setembre. Des de llavors, el corrent que lidera Fachin va iniciar una sèrie de debats per tot el territori català per "construir" aquesta candidatura a partir de les aportacions dels cercles. L'objectiu de Fachin, però, és que un cop es consolidi l'acord que negocia amb Albiach aquest sigui rubricat per les 500 persones que van signar el manifest del seu projecte.

Albiach, per la seva banda, va presentar la seva candidatura sota el nom de Fem Podem, un projecte que inclou el secretari general de Barcelona, Marc Bartomeu i així com Laura Pérez, regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI en el govern d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona. En el seu moment, va defensar que la seva era una proposta "feminista" que busca "democratitzar" el partit, superar les "tensions" internes i deixar clar que "les decisions que afecten Catalunya s'han de prendre des de Catalunya". En la presentació, a principis d'abril, ja va deixar clar que no descartava confluir amb altres candidatures.

Reunió amb Pablo Echenique

Més enllà de construir ponts d'entesa amb Fachin, l'equip d'Albiach es reunirà aquest mateix divendres a la tarda amb el de Raimundo Viejo per explorar també punts d'entesa, tot i que per ara els posicionaments estan distants. A més, aquest dissabte, el secretari d'Organització estatal de Podem, Pablo Echenique, serà a Barcelona per reunir-se amb tots els aspirants a liderar el partit a Catalunya.

Procés de primàries imminent

El calendari de les primàries s'activarà l' 11 de juliol, quan els candidats podran començar a recollir avals i formar la seva llista, un termini que es tancarà el 17 de juliol. La publicació de les candidatures i llistes definitives serà el dia 20, i la campanya electoral es tancarà el 24 del mateix mes. El període de votació serà del 22 al 24 de juliol.

stats