Política 17/04/2018

Fachin, sobre CSQP: "Coscubiela actuava com un Tribunal Constitucional intern"

L'exsecretari general de Podem i l'exdiputada Àngels Martínez presenten el seu llibre

Ot Serra
3 min
Albano Dante Fachin, Mireia Vehí, Alba Vergés i Àngels Martínez, en la presentació del llibre 'Informe urgent des dels escons 4 i 5'

BarcelonaDesprés d'abandonar el Parlament i la secretaria general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, juntament amb l'exdiputada de CSQP Àngels Martínez, ha fet públiques les seves discrepàncies amb el grup parlamentari del qual va formar part la darrera legislatura. La confluència d'esquerres es va estrenar a la cambra catalana amb visions molt diferents sobre la qüestió nacional, que és la que va caracteritzar el darrer mandat. "Joan Coscubiela actuava com un Tribunal Constitucional intern", ha assegurat Fachin en la presentació del llibre 'Informe urgent des dels escons 4 i 5' –escrit amb Martínez–, al Centre Cívic Fort Pienc de Barcelona. Un acte moderat pel cap de política de l'ARA, Maiol Roger, i que ha comptat amb la presència de la secretària quarta del Parlament, Alba Vergés, i l'exdiputada de la CUP Mireia Vehí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la conversa, a la qual han assistit més d'un centenar de persones, Fachin ha lamentat que el lideratge de Coscubiela impedís que l'espai de Catalunya Sí que es Pot fos un "espai de ruptura". "Se'ns va negar", ha subratllat Fachin, que ha explicat que la idea d'un procés constituent no subordinat era un denominador comú en el grup parlamentari però que Coscubiela en realitat el defensava "subordinat".

Els dos autors reconeixen que des del 2015, quan van entrar a la cambra catalana, fins que en van sortir, el 2017, han experimentat un "canvi" en relació a les seves idees polítiques. "Hi ha un canvi d'obertura de mires i d'eixamplar horitzons", ha admès Martínez. Fachin ha afegit que la força dels esdeveniments ha obligat a fer aquest gir, i ha asseverat que l'objectiu del llibre és posar sobre la taula la reflexió que "cal caminar al costat dels independentistes per trencar el règim del 78", encara que no necessàriament se sigui independentista.

Vehí ha agraït l'"honestedat política" per haver escrit aquest llibre i ha subratllat que la CUP va compartir molts posicionaments amb Fachin i Martínez. La membre del secretariat de la formació anticapitalista ha recordat l'escena en què l'exdiputada de CSQP va aixecar-se del seu escó per, "amb tota la dignitat", retirar les banderes espanyoles que van deixar els representants del PP.

Martínez ha subratllat quin va ser el moment "definitiu" del "trencament" amb la resta de membres de grups de CSQP, el dia de la declaració d'independència el 27 d'octubre. "El moment que es van atrevir a ensenyar el vot el vaig veure com un insult. Vaig veure claríssim que s'havia trencat el punt fonamental: la companyonia", ha assenyalat l'exdiputada, que ha volgut tenir un record per als presos polítics. Especialment per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, la persona que volien que anés a aquesta presentació, segons ha explicat.

El masclisme contra Forcadell

Precisament Forcadell ha estat una de les grans protagonistes del debat. Els ponents han coincidit que a les reunions de la mesa del Parlament i la junta de portaveus de la legislatura passada hi havia comportaments masclistes contra la presidenta de la cambra. "Ferran Pedret [del PSC] era molt educat", ha assegurat Fachin, que sense esmentar-los ha donat a entendre que els membres de Cs i el PP eren els que més assenyalaven Forcadell. "Els mateixos crispats segur que no s'atreveixen a fer el mateix amb Roger Torrent", ha afirmat.

Vergés ha confirmat la pressió a què es veia sotmesa Forcadell i ha assegurat que hi continua havent un ambient de "tensió" a les reunions de la mesa. Tant és així que els protagonistes de la xerrada han explicat que la relació amb els diputats de Cs, PP i PSC és pràcticament inexistent, i Vergés fins i tot ha dit que ni tan sols se saluda amb alguns d'ells.

La diputada d'ERC ha estat especialment crítica amb les formacions unionistes i, tot i no mostrar-se crítica amb els plens del 6 i 7 de setembre, ha lamentat el relat que se n'ha desprès. "No hauríem d'haver regalat mai a Cs el discurs de cop a la democràcia", ha manifestat.

stats