Política 06/08/2016

Fachin: "Estic cansat de votar al Parlament igual que la CUP, mentre CDC vota igual que el PP"

El líder de Podem Catalunya aposta per un "treball conjunt" amb la CUP en les "lluites socials"

Efe
3 min
Albano Dante veu “erroni” iniciar la confluència pel debat del lideratge

MadridEl nou secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, aposta per desenvolupar un "treball conjunt" entre el seu partit i la CUP, que ja comparteixen al carrer nombroses "lluites socials", malgrat les seves "divergències" al voltant del procés sobiranista a Catalunya. En una entrevista amb l'agència Efe, Fachin ha reconegut que "el posicionament de la CUP sobre la qüestió nacional divergeix totalment del de Podem Catalunya", però, en canvi, en el "diagnòstic de com és la societat en què vivim i quins són els seus problemes", hi ha "moltes coincidències".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Fachin ha posat en relleu que les bases d'una i altra formació política "estan treballant juntes en les lluites socials", per la qual cosa els "ponts" ja hi són. "Aquests punts de trobada en l'àmbit social ens obliguen a intentar entendre l'altre en qüestions en les quals no estem d'acord", com per exemple el procés cap a la independència, ha apuntat.

Fachin, que ha assumit les regnes de Podem Catalunya després de proclamar-se vencedor de les primàries al juliol –va aconseguir el 41,96% dels vots– a la secretaria general, s'ha mostrat contrari a "caure en una dinàmica de blocs" que distingeixi només entre independentistes i unionistes. Segons la seva opinió, "seria un error terrible" que els espais que representen Podem, integrat en el grup de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, i la CUP no col·laboressin en els àmbits en què comparteixen punts de vista.

En el terreny de les polítiques de sanitat, ha insistit, comparteixen amb la CUP "un diagnòstic de què ha passat en la sanitat i quines són les solucions", mentre que Junts pel Sí "defensa amb totes les armes" el model actual, avalat "en molts aspectes" també pel PP i Ciutadans. "Jo estic cansat de votar al Parlament igual que la CUP, mentre Convergència vota igual que el PP", ha subratllat Fachin, un dels onze diputats de Catalunya Sí que es Pot, que integra ICV, EUiA i Podem Catalunya.

Fachin ha aplaudit fins i tot el "compromís" de la CUP amb els seus postulats sobiranistes, que Podem no subscriu: "Em fa la impressió que, de totes les forces independentistes, la CUP és la que s'ho pren més seriosament".

"No compartim l'estratègia ni els punts de partida de la CUP, però cal reconèixer que estan fent un treball polític molt complex i que, per una qüestió de formes i de compromís, ho estan fent molt millor i de manera més sincera que ERC i CDC, als quals se'ls nota moltes vegades que no s'ho creuen gaire", ha argumentat.

En el que sí que s'ha mostrat crític ha estat en l'actitud de Junts pel Sí i la CUP de fer valer la seva força al Parlament per "tirar milles" amb el seu full de ruta cap a la independència. "Han decidit que ells ja tenen una majoria, que no necessiten ningú per seguir endavant, ens han deixat clar que no ens necessiten", ha apuntat.

Sobre la proposta de referèndum unilateral d'independència que defensa la CUP, ha opinat que "el referèndum s'ha de fer", però "la manera que sigui efectiu és que sigui pactat".

Encara que ha admès que el resultat de les eleccions generals del 26 de juny fa "més complex" un referèndum autoritzat per l'Estat, ha advertit que una consulta unilateral "pot ser un instrument que no tingui per objecte desencallar i donar veu a la ciutadania, sinó aprofundir en el bloqueig".

"Els moviments unilaterals des de les eleccions del 27-S no han estat capaços de desbloquejar la situació", ha constatat Fachin.

stats