Fachin rebutja confluir amb Viejo i reclama primàries per triar el líder de Podem

Acusa el diputat d'En Comú Podem d'obviar els "centenars" de persones que des de fa setmanes debaten al territori sobre la nova organització

Albano Dante Fachin ha rebutjat l'oferiment que Raimundo Viejo va fer-li aquest dissabte de presentar una candidatura "de consens" per liderar Podem a Catalunya. Tots dos han presentat els seus respectius projectes amb la mirada posada a la secretaria general de l'organització, que resta vacant des que Gemma Ubasart va dimitir a l'octubre. En una carta adreçada aquesta mitjanit a la militància, Fachin acusa el diputat d'En Comú Podem al Congrés d'"evadir" el debat i d'obviar "els centenars de persones que des fa setmanes" plantegen des del territori les seves propostes sobre l'estructura directiva de la formació.

"Un partit sense espais de debat és com un cotxe sense rodes", ha assegurat, i ha reclamat la celebració de primàries. A parer seu, el fet que fins ara no s'hagin celebrat ha dut Podem a una situació de "paràlisi" amb conseqüències "molt negatives", també al si del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot.

Retrets i tocs d'atenció

Fachin ha expressat el seu desacord amb el plantejament de Viejo de confluir en una única candidatura a la direcció del partit a través d'una carta enviada als militants de Podem i amb diversos retrets i tocs d'atenció. "Si el consens es basa en 'Anem tots junts obviant les diferències que tenim' això no és consens. Això és un pacte entre cúpules, un pacte que té com a únic objectiu assegurar-se un lloc. I això no pot ser", ha argumentat.

El dirigent de Podem s'ha queixat de la "falta" de debat al si de l'organització des que Ubasart i una desena més de dirigents van plegar per discrepàncies amb Pablo Iglesias, sobretot per l'enfocament de la campanya electoral del 27-S. Davant d'això, Fachin remarca la necessitat de celebrar primàries internes, que encara no estan convocades, tot i que s'apunta a finals de maig o al juny com a possibles dates.

"Les primàries són la prova de consens més gran, més participativa i més fidel al que pensa l'organització. No cal tenir por de les primàries. Ho vaig dir quan no es van convocar a Catalunya i ho torno a dir ara que algunes persones les veuen com una amenaça. No parlar, no exposar les diferències, no confrontar idees i no defensar criteris diferents és fer-li el salt a la democràcia en nom del consens", ha emfatitzat.

"Ni crítics ni oficialistes"

Fachin també assegura que 'Ho podem tot', el projecte que impulsa, no és una candidatura per aconseguir la secretaria general, sinó "una eina de debat", i diu que només es postularà "si dels debats surt un projecte potent (i no una carta als Reis) i una manera d'entendre aquesta organització de forma més profunda de com s'ha entès fins ara".

A més, ha reivindicat 'Ho podem tot' com "un espai de debat obert a tothom sense famílies ni corrents": "no hi ha ni crítics ni oficialistes, ni 'pablistes' ni 'errejonians', només hi ha gent decidint sobiranament com ha de tornar a funcionar Podem Catalunya després d'una llarga paràlisi". Ja ha organitzat dotze actes al territori amb una assistència de "600 persones", segons els seus càlculs.

El diputat conclou la missiva negant cap "xoc o enfrontament" amb Viejo, ni ser protagonista de cap "pugna o rebel·lió". Alhora, però, defensa: "Tenir triennis i sexennis no sembla cap mèrit; convidem tota la gent disposada a lluitar per fer realitat els canvis que volem... la convidem a debatre, a decidir i a agafar les regnes de la política, de la vida en comú". "'Viejos' i novells, tots som necessaris!".

Més continguts de