Política 30/09/2014

La Federació de Municipis reclama al Govern que aclareixi què han de fer els ajuntaments

El president de l'entitat, el socialista Xavier Amor, critica que els governs català i espanyol traslladin el pes del conflicte institucional i les decisions que s'han de prendre als ajuntaments i als treballadors públics

Ara
2 min

BarcelonaMalestar de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) amb el paper del Govern en el contenciós polític i institucional amb l'Estat a tomb de la consulta del 9-N. El president de la FMC, l'alcalde socialista de Pineda de Mar, Xavier Amor, ha reclamat al Govern que "aclareixi" als ajuntaments quin paper han de tenir davant l'actual situació política generada amb la suspensió per part del TC de la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a l'especial informatiu de TVC durant les concentracions davant els ajuntaments catalans en senyal de rebuig a la suspensió del TC, Amor –que amb l'abstenció del seu grup a l'Ajuntament va facilitar l'aprovació de la moció de suport al 9-N a Pineda de Mar– ha criticat que el Govern no doni informació puntual als consistoris catalans sobre com han d'actuar després de la suspensió del TC. Per això, ha demanat al president del Consell de Governs Locals, l'alcalde de CiU de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, que demani formalment al Govern l'"aclariment" per als ajuntaments.

El món local, compromès

Xavier Amor, que ha estat entrevistat al costat del seu homòleg a l'ACM, ha lamentat que, a criteri seu, els governs espanyol i català s'estan comportant de manera "irresponsable" i han situat els ajuntaments "en el punt de mira" des del moment que no han resolt el contenciós amb negociació i acord. Ha atribuït a això el fet que en la concentració a Lleida s'hagi demanat la dimissió de l'alcalde, Àngel Ros, per haver impedit la votació de la moció de suport al 9-N.

"Els funcionaris tenen dubtes del que haurien de fer, i la Generalitat ho hauria d'aclarir", ha etzibat, després d'afirmar que, efectivament, "la gent vol votar", malgrat que considera que volen fer-ho sota l'empara d'"un marc legal". "Estem jugant amb la il·lusió de molta gent amb una cosa que s'hauria de resoldre amb diàleg, negociació i pacte", ha alertat Amor.

En canvi, Miquel Buch ha recordat que els gairebé 900 ajuntaments que han aprovat resolucions de suport a la convocatòria del 9 de novembre ho han fet per iniciativa pròpia i no pas responent a cap demanda ni del president de la Generalitat ni del Govern. Busch ha lamentat que l'única resposta de l'Estat a la demanda política catalana sigui "el Codi Penal".

stats