POLÍTICA
Política 25/09/2013

Una plataforma federalista no veu la consulta d'independència "ni formulable ni legal"

Federalistes d'Esquerres vol treure el cap en el debat nacional. Considera inevitable la reforma constitucional, que, això sí, després hauria de ser referendada per tots els espanyols. Si fracassés, no tanca la porta a la secessió

M.colomer
2 min

BarcelonaLa consulta sobre la independència de Catalunya el 2014 "no és ni formulable ni legal". Així ho considera la plataforma Federalistes d'Esquerres, que s'ha presentat en societat aquest dimecres a l'Ateneu Barcelonès de la mà de l'historiador Joaquim Coll, l'exportaveu de Ciutadans pel Canvi Carme Valls, el catedràtic de Filosofia Contemporània de la UB i president provisional de la plataforma Manuel Cruz i el jurista Carlos Jiménez Villarejo. L'associació es proposa treure el cap en el debat nacional i promoure el que han definit com a "cultura federal" d'Espanya, que estan segurs que és l'opció majoritària dels catalans i que asseguren que és corresposta per la majoria social espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els promotors de l'entitat advoquen per una reforma federal de la Constitució, que, segons Carme Valls, ha de passar per minimitzar les competències exclusives de l'Estat en benefici dels territoris. Aquesta reforma hauria de ser referendada després per tots els espanyols. Però, i el clam per la consulta d'autodeterminació? El cert és que, com ha reconegut Coll, l'entitat no té respostes a tots els supòsits, i les anirà tenint a mesura que avanci el debat.

Via imprescindible

Malgrat que no han estalviat crítiques a l'independentisme –"no hi ha raons morals per a la secessió", segons Joaquim Coll, o "el projecte federal és molt més clar que l'inexistent projecte sobiranista", ha asseverat Manuel Cruz– i al govern de CiU –"discuteixo la legitimitat del govern de CiU per conduir aquest procés", ha etzibat Villarejo–, també han volgut deixar clar que no són nacionalistes espanyols ni descarten la possibilitat de la secessió si la majoria social catalana rebutgés la reforma constitucional que defensen, però que no han concretat.

Els federalistes s'han estrenat qüestionant la majoria social sobiranista, assegurant que, segons Villarejo, "les relacions entre Catalunya i Espanya no han estat sempre de conflicte", alertant del "falseig històric" del 1714, negant que a l'altra banda de Catalunya hi hagi "una paret", relacionant independència amb ruptura del principi de solidaritat i rebutjant que PP i PSOE siguin el mateix nacionalment parlant. De fet, atribueixen en bona part al PP la desafecció causada amb l'embat contra l'Estatut i reconeixen al PSOE que assumeixi una reforma constitucional. Aquest dimecres al vespre faran el primer dels actes públics, la taula rodona titulada 'Catalunya-Espanya: parlem-ne', a la sala Oriol Bohigas de l'Ateneu.

Els impulsors de la plataforma són els mateixos que l'octubre del 2012 van promoure la 'Crida a la Catalunya federalista i d'esquerres' per reivindicar una sortida federal a la crisi institucional entre Catalunya i Espanya.

stats