COMICIS A GALÍCIA
Política 28/08/2012

Feijóo avança eleccions per evitar el desgast de nous ajustos

El PP gallec no vol pagar els plats trencats de les eventuals noves retallades que faci el govern espanyol. Per això, Galícia celebrarà eleccions autonòmiques avançades, el 21 d'octubre, com Euskadi.

J.r.
3 min
La decisió del president gallec, Alberto Núñez Feijóo, aplana el camí al govern espanyol de cara a l'any que ve.

MADRID.Via lliure a Mariano Rajoy per una nova tanda d'ajustos abans no acabi l'any. Un cop Galícia i el País Basc celebrin els comicis per renovar els seus Parlaments el 21 d'octubre, la Moncloa tindrà molts mesos al davant sense la pressió d'haver d'examinar-se a les urnes. De fet, la primera cita electoral -que pot servir de termòmetre a les polítiques de Madrid- serà la catalana, prevista en principi per al 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president gallec, el popular Alberto Núñez Feijóo, no volia ser el boc expiatori, la primavera de l'any que ve, de tants mesos de retallades per part del govern espanyol. A més, si finalment Espanya demana un altre rescat parcial, tot fa pensar que Brussel·les i Berlín ordenaran una nova tisorada. Per això, per frenar el desgast que el PP ja comença a notar, va anunciar ahir que avançava els comicis al mateix dia que Euskadi. Feijóo va justificar el gest per donar "la màxima estabilitat" a la seva comunitat autònoma i a l'Estat, que previsiblement haurà d'afrontar una tardor de mobilitzacions socials i de turbulències als mercats financers.

El PP, a cavall de l'AVE

La decisió estava consensuada entre la Xunta i la direcció estatal del PP. De fet, la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va deixar entreveure que estava presa des de feia temps. Tot i això, Feijóo va esperar a l'últim dia possible legalment per anunciar la dissolució de la cambra. Objectiu: donar poc marge de maniobra a una oposició progressista que encara té molts deures interns per fer.

De Cospedal va admetre que d'aquesta manera Galícia "alleugereix la tensió electoral" a l'Estat i, per tant, aplana el camí a la Moncloa. A la seu del carrer Génova encara pesa com una llosa el record de les autonòmiques andaluses, que van acabar sent un plebiscit sobre la política d'austeritat de Rajoy i propiciant un nou executiu socialista. L'any 2009 el PP gallec va aconseguir derrotar el bipartit d'esquerres per només un escó de diferència, un marge prou estret per no córrer ara més riscos dels necessaris. I en aquest cas, el temps només pot jugar a la contra de la dreta.

A més de subratllar que amb la data elegida contribuïa a esvair incògnites polítiques i abaratir costos econòmics, el cap de l'executiu gallec, un dels líders del PP amb més projecció de futur, va treure pit i va destacar la feina feta fins ara. Va afirmar que la seva comunitat és "la que té menys dèficit i la més solvent". Sap que té al darrere el suport del govern de Madrid. No és estrany que la ministra de Foment, Ana Pastor, avancés ahir que Rajoy anunciarà "d'aquí uns dies" els terminis de l'arribada de l'AVE a Galícia, la veritable prioritat en infraestructures.

Blanco i Caamaño s'aparten

La nova data electoral obliga els socialistes gallecs a prescindir de les primàries que volien fer el 6 d'octubre. Dissabte elegiran el secretari general, Pachi Vázquez, com a candidat. L'exnúmero 2 del PSOE José Blanco, a qui alguns dirigents volien com a cap de cartell, va apressar-se a donar suport al líder del PSdG. "Per guanyar a fora, cal sumar a dins", va escriure al seu blog. També hi renuncia l'exministre de Justícia Francisco Caamaño. Els nacionalistes gallecs arriben dividits. L'aspirant del BNG serà el diputat al Congrés Francisco Jorquera. Caldrà veure quin paper acaben tenint els dos grups sorgits d'escissions recents: Anova, de l'exlíder nacionalista Xosé Manuel Beiras, més a l'esquerra, i Compromís per Galícia, que busca el centre.

stats