CANVI DE CICLE
Política 12/12/2014

Felip VI reclama davant de Mas seny i lleialtat a l’estat de dret

Rajoy avisa el PSOE que no és moment d’“ocurrències” federals

Marc Colomer
2 min

BarcelonaEn la seva primera visita a la ciutat de Barcelona després de ser proclamat rei, Felip VI va evocar ahir a la nit la figura del general Prim per, de manera implícita, reclamar al president de la Generalitat, Artur Mas, “seny” i una actitud “lleial” amb la Constitució i l’estat de dret. Pel monarca, aquests elements garanteixen la “convivència en pau i llibertat” i l’estabilitat necessària per a la “pau social”, una “responsabilitat ineludible de tots els poders públics”. Seny, lleialtat i sentit d’estat. “Aquestes premisses són les mateixes que, des del millor esperit de concòrdia, fraternal, han de seguir guiant i guiaran els passos del nostre país”, va concloure Felip VI. Un missatge clar del monarca en presència d’Artur Mas, amb qui ja va coincidir la setmana passada a Seat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rei, en un discurs en què va alternar el català i el castellà, no va estalviar referències indirectes al contenciós Catalunya-Espanya per cridar a la suma d’esforços en un moment socialment convuls: “No ens podem permetre la divisió perquè el món camina cap a una integració més gran”. Durant l’entrega de les medalles d’honor i dels premis Carles Ferrer Salat, de la patronal Foment del Treball, Felip VI va considerar que “avui més que mai és necessari unir forces i estratègies” perquè “tothom és necessari”. “Cada cop és més evident que no podem trobar respostes de manera aïllada”, va afirmar.

L’havia precedit Mas, que va subratllar el paper de Catalunya com a “motor” de la recuperació, que, això sí, va alertar que caldrà posar al servei d’una “distribució més justa de la riquesa”. El monarca, en un discurs mil·limetrat, li responia evocant Prim: “Va entendre que els millors moments de Catalunya, aquells en els quals es reconeix millor a si mateixa i més engrandeix els seus homes i dones, coincideixen invariablement amb els millors períodes d’Espanya”.

“Diàleg, negociació i acord”

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va defensar l’aportació de Catalunya en els moments clau per al progrés d’Espanya i va lloar els valors que els han guiat, de manera que evocava també el contenciós Catalunya-Espanya. “El diàleg, la negociació i el pacte. Una societat orgullosament democràtica com la nostra no pot ni ha de prescindir del camí de l’acord per avançar”, va dir Gay de Montellà. Hores abans, però, havia arribat un cop de porta de Mariano Rajoy. Envoltat d’empresaris, Rajoy va advertir que no és moment de “fomentar els aïllaments” ni de terceres vies que només són “ocurrències”, “eslògans” i “frivolitats”. Ahir irrompia en l’escenari polític català una nova entitat: Empresaris de Catalunya, una associació unionista que pretén divulgar les suposades “conseqüències negatives” per a l’economia catalana del procés d’independència. L’entitat empresarial va explicitar la “lleialtat a la Corona”.

stats