Política 26/04/2016

Felip VI constata el fracàs de les negociacions i no proposa cap candidat per a la investidura

El rei comunica al president del Congrés, Patxi López, que ningú compta amb els suports necessaris i certifica que hi haurà noves eleccions

Ara
2 min
Felip VI s'ha reunit amb Patxi López per tancar la ronda de consultes

BarcelonaEl rei Felip VI ha certificat aquest dimarts que es repetiran les eleccions espanyoles. En la seva trobada amb el president del Congrés, Patxi López, el monarca li ha comunicat que després de la ronda de contactes ha constatat que no hi ha cap candidat que compti amb els suports necessaris, per la qual cosa no proposarà a la cambra cap nom perquè se sotmeti a un debat d'investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El monarca ha tancat així la segona jornada de la ronda de contactes, en què ha ratificat que cap candidat genera el consens suficient com per poder ser investit president del govern espanyol. Tot i l'últim intent impulsat aquest dimarts al matí per Compromís, els partits no han pogut tancar un acord 'in extremis' i un darrere l'altre han donat per feta la nova convocatòria electoral.

Tot i que legalment encara hi ha temps fins al 2 de maig per impedir-ho, els líders dels partits estatals han parlat ja obertament d'eleccions. També, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que ha culpat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de la nova cita amb les urnes. Tanmateix, ha tornat a apostar per la gran coalició en un futur: "Això no va ser possible perquè el PSOE no ho va voler. No va voler ni parlar. Ho respecto, però això s'ha de corregir en el futur".

Carregar-se la responsabilitat els uns als altres ha estat la tònica de la jornada. Si Rajoy culpava Sánchez de la repetició electoral, el líder del PSOE carregava contra el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, per haver traït l'objectiu del canvi. El retret era mutu. Iglesias acusava els socialistes d'haver frustrat l'últim intent de Compromís per arribar a un acord. També el líder de Ciutadans, Albert Rivera, buscava culpables, i acusava Podem i PP de no haver-se mogut.

stats