Política 18/07/2016

Felip VI demana "preservar i respectar" la independència judicial perquè és "imprescindible" per la democràcia

El monarca reclama als nous jutges defensar els principis recollits a la Constitució i assegura que les amenaces terroristes "no doblegaran el desig de viure en llibertat"

Laia Vicens
2 min
El rei Felip VI amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el del TS i CGPJ, Carlos Lesmes, durant l'acte d'entrega de despatxos judicials

BarcelonaEl rei Felip VI ha fet una crida a "proclamar, preservar i respectar" la independència de la Justícia, tant en el seu vessant individual com institucional. En l'entrega de despatxos als 50 nous jutges –32 dones i 18 homes–, Felip VI ha fet una defensa aferrissada de la separació de poders –ha dit que està "consagrada" a la Constitució– afirmant que és una "essència de l'estat de dret" i que és "imprescindible" per al bon funcionament de l'Estat i la democràcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La vostra independència a l'hora d'impartir justícia s'ha de convertir en una norma de comportament i en un model ètic de conducta", ha assegurat dirigint-se als nous magistrats. No és la primera vegada que des de la casa reial es fa una crida a respectar la independència del poder judicial –Joan Carles I ho va dir en el discurs de Nadal, mesos després d'esclatar el cas Nóos–, i ho ha anat dient a cada pas que feia el jutge que investiga la implicació de la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin.

"Jutjareu de forma lliure, sotmesos únicament a l'imperi del dret, garantireu els drets i llibertats dels ciutadans i contribuireu a la convivència democràtica dels espanyols", ha dit el rei als nous jutges, als quals ha emplaçat a defensar els principis recollits en la Constitució del 1978, com a marc que ha permès "situar Espanya en el món com un país avançat i modern".

Així, també ha instat els nous magistrats a actuar amb "rigor" i mantenint sempre "la independència i l'honorabilitat".

Condemna al "terrible i covard" atemptat de Niça

El monarca també ha tingut paraules de condemna per al "terrible i covard" atemptat de dijous a Niça, en què van morir 84 persones. El rei ha traslladat la seva solidaritat al poble francès i ha avisat que cap amenaça o totalitarisme "aconseguirà mai doblegar la voluntat de viure en llibertat".

L'any passat, en el mateix acte, el rei va avisar els nous jutges que el respecte a la llei "és la font de legitimitat i exigència ineludible per a una convivència democràtica en pau i llibertat", en plena pugna Estat-Generalitat per la recent convocatòria del 27-S. Aquest any, però, ha obviat qualsevol referència al procés independentista i al procés de formació de govern espanyol.

En l'acte, que s'ha celebrat a l'Auditori de Barcelona, també hi han participat el ministre de Justícia, Rafael Catalá; el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa; la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal; els vocals de l'òrgan de govern dels jutges; el vicepresident i membres de la Sala de Govern del Tribunal Suprem, i el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos.

stats