NOU GOVERN
Política 27/12/2010

Felip Puig, un supervivent i veu de l'ala més sobiranista de CDC

Va ser conseller de Medi Ambient i d'Obres Públiques amb Pujol i torna al Govern per ocupar-se d'Interior després del pas polèmic de Saura per la conselleria

Acn
3 min
Felip Puig

BarcelonaS'ha especulat fins al darrer moment amb el futur del secretari general adjunt de CDC, Felip Puig (1958). Fins i tot ell havia reconegut que s'havia plantejat la possibilitat de deixar la política. Finalment, el supervivent del Govern de Jordi Pujol formarà part també del d'Artur Mas com a conseller d'Interior, una cartera difícil. Això demostra la confiança del nou president en Puig, el seu número dos, i una persona que mai deixa indiferent a ningú, tampoc als membres del seu partit. El nou conseller d'Interior ja va encarregar-se de la carteres de Medi Ambient i de Política Territorial durant l'últim Govern de CiU, exercint de portaveu. Recentment, Puig va dir que mai havia dit que no a Artur Mas, ni tampoc a Jordi Pujol. I ara, tampoc ho ha fet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puig és enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de Catalunya i milita a Convergència Democràtica de Catalunya des del 1976. Va ser regidor de Parets del Vallès i conseller comarcal de 1987 al 1991. Al llarg de la seva carrera, Puig ha estat una persona molt pròxima al que va ser president de la Generalitat Jordi Pujol. De fet, en el seu Govern va ocupar diferents càrrecs.

En concret, va exercir la seva professió d'enginyer fins al 1988, any en què va iniciar la seva trajectòria política en l'equip del conseller Antoni Comas al departament de Benestar Social. Puig va ser alt càrrec d'aquesta conselleria, de la qual en va ser director general i secretari general. Així mateix, va ser president d'ADIGSA de 1988 a 1996. Puig va ser conseller de Medi Ambient (2000-2001) i conseller de Política Territorial i Obres Públiques (2002-2003) en el darrer Govern de Pujol. El nou conseller també va exercir com a portaveu de l'executiu del 2002 al 2003.

Pel que fa a la seva carrera dins del partit, Puig ha estat secretari d'Organització de Convergència entre 1996 i 1999. També ha estat portaveu del grup parlamentari de CiU a l'oposició del 2003 a octubre del 2007, quan va ser substituït per Oriol Pujol, que ara és president del grup parlamentari de CiU. Puig és actualment secretari general adjunt de CDC des de l'octubre de 2007.

En els últims dies, Puig ha admès que alguna vegada s'havia plantejat la possibilitat de deixar la política. "No nego que hi ha moments que un es planteja si no ha arribat el moment d'obrir un nou cicle des del punt de vista professional", va apuntar. Puig va subratllar que mai li havia dit que no a res a Artur Mas ni tampoc a Jordi Pujol, però que porta ja 22 anys en el món de la política.

Finalment, Mas torna a confiar en Puig i li dóna la conselleria d'Interior, una de les més dures, i més tenint en compte que la federació creu que té molta feina després de quatre anys amb la cartera en mans de l'ecosocialista Joan Saura. La confiança del president de la Generalitat en el seu número dos s'ha demostrat també en designar-lo com a negociador de la investidura.

De perfil obertament sobiranista, Puig és l'encarregat de la crítica contra els contrincants, però també ha encès alguns focs amb els socis de federació. De fet, les seves posicions properes a l'independentisme l'han portat a vegades a una confrontació, sempre controlada, amb dirigents d'Unió.

Dins del partit, va ser en el seu moment adversari de l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, Lluís Recoder, pròxim a Miquel Roca. Es va alinear després amb l'anomenat pinyol, que formen dirigents com David Madí, Francesc Homs o Oriol Pujol, però no té problemes a desmarcar-se i anar per lliure quan calgui.

stats