Política 26/06/2014

Felip VI es proposa "fer més present" la Corona a Catalunya

El nou monarca espanyol, en un discurs en què ha combinat català i castellà, ha anunciat que vol transmetre "missatges de respecte, entesa i convivència"

Oriol March
1 min
Felip VI amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, aquest dijous a Girona / AFP

GironaFelip VI, en la seva primera visita a Catalunya des que és monarca espanyol, ha volgut fer un discurs farcit de gestos cap a la ciutadania catalana. Tant és així que l'ha començat i acabat en català, llengua que domina. "El català és una llengua que, en diàleg i convivència permanent, sincera i enriquidora amb el castellà, és un element sense el qual no és possible entendre la cultura d'aquesta terra", ha conclòs el nou monarca, que s'ha proposat "fer més present" la Corona a Catalunya per "transmetre missatges de respecte, entesa i convivència que són consubstancials a la monarquia parlamentària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De forma sempre implícita, per sobre del discurs del nou cap d'Estat –a qui en cercles polítics se'l veu capaç de construir una tercera via al plet català–, hi ha planat el procés sobiranista. Referint-se a la Fundació Príncep de Girona, Felip ha apuntat: "És un projecte que demostra que la col·laboració sincera i generosa és la millor via per atènyer les legítimes aspiracions de cada persona i, també, per aconseguir grans metes col·lectives en benefici del bé comú i de l'interès general".

"Les visites que hem fet a Catalunya ens han permès conèixer i comprendre millor la realitat de Catalunya, el sentit i el pensar dels catalans. Ens han permès apreciar amb major precisió i estima tant allò que compartim els espanyols com allò que gaudeix particularment del segell distintiu d'aquesta terra i de la seva gent", ha defensat Felip VI.

El nou monarca espanyol ha indicat que les "qualitats" dels catalans –"el sentit emprenedor, la capacitat d'iniciativa, l'esperit reflexiu i la mirada cap a l'exterior"– han contribuït al "progrés general d'Espanya".

stats