ENTRONITZACIÓ DE FELIP VI
Política 21/06/2014

Jutges per la Democràcia afirma que la llei no permetia prohibir banderes republicanes durant l'entronització

L'associació critica les "creixents intromissions en les llibertats amb el pretext de garantir la seguretat ciutadana"

Europa Press
2 min

MadridEl portaveu de Jutges per a la Democràcia (JpD), Joaquim Bosch, ha demanat al ministeri de l'Interior que expliqui els "motius" que van portar la policia a detenir diverses persones en el marc dels actes de proclamació de Felip VI. "Davant de la decisió del ministeri de l'Interior de prohibir banderes i símbols republicans, així com conductes a favor de la república, durant el dia de la proclamació de Felip VI, cal recordar que es tracta de restriccions de les llibertats que no estan emparades pel nostre ordenament jurídic", ha indicat aquest dissabte en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la seva opinió, "s'han prohibit actes pacífics de disconformitat que són propis d'una democràcia constitucional" i "especialment greu" són les detencions que s'han produït "sense que se n'hagin aclarit els motius".

Per a Bosch, aquestes prohibicions s'han basat en "uns suposats riscos d'alteració de l'ordre públic, amb perill per a persones i béns que eren meres conjectures i no tenien cap fonament, com els fets han demostrat de manera clara".

En aquest sentit, ha defensat que "en una democràcia plural no es pot afavorir institucionalment un ideari polític determinat, ja que l'ordre públic que cal salvaguardar és el de la defensa dels drets i llibertats de tots els ciutadans". "Qualsevol forma pacífica d'exercici de la llibertat ideològica i de la llibertat d'expressió ha de ser respectat, sempre que no alteri els drets i llibertats dels altres", ha dit, i alhora ha afegit que "qualsevol activitat que expressi les preferències per la república, per la monarquia o per qualsevol opció ideològica ha de ser garantida pels poders públics, sense cap tipus d'interferència".

Segons ha assegurat, "resulten preocupants les creixents intromissions en les llibertats amb el pretext de garantir la seguretat ciutadana. I no té justificació la criminalització de la discrepància pacífica. Tot això ens està portant a una democràcia de més baixa qualitat i a uns drets fonamentals cada vegada més devaluats".

stats