Política 19/06/2014

Així serà la proclamació de Felip VI

Banderes espanyoles i un fort dispositiu de seguretat al recorregut que el nou monarca farà en sortir del Congrés, després de la proclamació

Acn
4 min
El príncep Felip, durant un acte militar aquest dimarts a Madrid, l'endemà de l'abdicació del rei Joan Carles / GETTY IMAGES

MadridEl Congrés dels Diputats ho té tot a punt per a la cerimònia de proclamació de Felip VI com a nou monarca espanyol en una jornada històrica on oferirà el seu primer discurs institucional davant les Corts. Felip VI ja és rei des de les dotze de la nit d'aquest dijous 19 de juny. El monarca, vestit de militar, arribarà a la cambra baixa a les 10.30 del matí procedent de La Zarzuela, on el rei Joan Carles I li haurà imposat el feixí de cap de les Forces Armades. Passarà una breu revista a les tropes i entrarà a l'Hemicicle per la porta dels Lleons, reservada a les més altes autoritats, abans de ser proclamat com a Rei i dirigir-se a les Corts. Així serà la proclamació:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

09.30 h. Comencen els actes de proclamació de Felip VI a la Sala d'Audiències del Palau de la Zarzuela, on el Rei Joan Carles (que manté el títol honorífic) imposarà al rei Felip VI la banda de capità general dels exèrcits.



10.00 h. Felip VI i la reina Letícia, juntament amb la Princesa d'Astúries i la infanta Sofia, sortiran en cotxe oficial des del Palau de la Zarzuela fins al Congrés dels Diputats, on el rebrà el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Allà, Felip VI rebrà els honors dels tres exèrcits en una breu parada militar davant dels Lleons.



10.30 h. A aquesta hora és previst que comenci el ple de proclamació. El Congrés ha habilitat prop de 700 seients en un espai on habitualment n'hi ha només 350, fruit de la necessitat de sumar els representants de la cambra baixa i els del Senat. A la tarima presidencial, hi ha instal·lades 28 cadires. Les quatre principals ocupen el centre de l''espai i estan destinades al Rei Felip VI, la Reina Letícia, la Princesa d'Astúries, Leonor, i la infanta Sofia. Darrere seu, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, els presidents del Congrés i del Senat, el del Tribunal Constitucional i el del Tribunal Suprem.

Hi haurà absències destacades, com la del rei Joan Carles, que no hi serà oficialment per no restar protagonisme al monarca. També faltaran els representants de formacions com IU, ICV, ERC, Amaiur i el BNG, entre altres. Entre els assistents, el govern espanyol en ple, els presidents autonòmics, i els membres de la Família reial, on tampoc hi serà la infanta Cristina. També el president de la Generalitat, Artur Mas, que ja ha tornat del seu viatge oficial als Estats Units. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, també hi serà malgrat que no hi assisteixen tots els membres del seu grup, que es va abstenir en la votació de la Llei de successió.

La sessió començarà amb un discurs breu, de tres minuts, del president del Congrés, Jesús Posada.

 Després, Felip VI, que anirà vestit amb l'uniforme de gala de l'Exèrcit de Terra, farà el seu jurament davant la Constitució i sonarà l'himne espanyol per donar pas al discurs del nou monarca.

La Zarzuela no ha fet públics els detalls d'aquest discurs que Felip VI ha preparat en els últims dies i que ha obtingut el vist i plau de l'equip del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i del seu gabinet, encapçalat per Jorge Moragas. S'espera que abordi la situació social i política a l'Estat, tal com va fer en el seu primer discurs després que es conegués l'abdicació del seu pare, on va assegurar que defensaria una Espanya "unida i diversa".

Un cop acabat el discurs, Felip VI sortirà del Congrés per la porta dels Lleons o presidirà una desfilada militar d'entre 5 i 10 minuts juntament amb tots els representants institucionals, inclosos els presidents autonòmics. 



Entre 11.30 i 12.00 h. Cap a aquella hora, el nou monarca i la Reina Letícia començaran el recorregut en cotxe (de moment cobert) pel centre de Madrid. Aniran escortats per la Guàrdia Reial. La comitiva passarà per la plaça de Neptuno, Cibeles, el carrer Alcalá, Gran Via, Plaza España, i finalment en Palau Reial. El trajecte durarà aproximadament 45 minuts.

12.15 h. Un cop al Palau Reial, està previst que els nous monarques surtin al balco a saludar juntament amb les seves filles, el Rei Joan Carles i la Reina Sofia. A la Plaça d'Orient hi caben unes 40.000 persones.



13.00 h. Després d'aquest acte, el Rei Felip oferirà una recepció a 2.300 convidats als què saludarà personalment d'un a un al Saló del Tron. Hi haurà tots els membres del govern espanyol, els poders de l'Estat, el cos diplomàtic, i la majoria de presidents autonòmics. Serà l'últim acte oficial del la proclamació. 



Sense banderes republicanes

La Policia Nacional ha anunciat dimecres que impedirà l'exhibició de banderes republicanes en tot el recorregut que el rei Felip VI i la Reina Letícia faran pel centre de Madrid abans i després de la proclamació al Congrés dels Diputats. Segons fonts de la Direcció General de la Policia, ho farà en base a un informe de l'advocat de l'Estat que avala que els agents impedeixin l'accés amb banderes republicanes a les zones de públic general. L'advocat, al seu torn, es basa en la Llei 1/92 de Protecció de Seguretat Ciutadana, que permet la retirada de símbols que es consideri que poden provocar incidents al carrer.

Madrid, blindada

El Ministeri de l'Interior ha blindat el centre de Madrid i ha elevat un grau el nivell antiterrorista del 2 al 3 (n'hi ha 4). El dispositiu comporta el desplegament de 7.000 agents (120 punts de franctirador) i una batuda porta per porta a tot el recorregut que els monarques faran des del Congrés fins al Palau Reial.

stats