Política 12/07/2018

Felipe González fa públic el seu arxiu personal com un gest "contracultural"

L'expresident valora com a "positiva" la gestió de Pedro Sánchez

N.m.
2 min
Felipe González, en una imatge d'arxiu

MadridL'expresident del govern espanyol Felipe González ha fet públic aquest dijous el seu arxiu personal, de gairebé 3.000 manuscrits, documents i fotografies, corresponent a tota la seva trajectòria. A través de la web de la Fundació Felipe González es pot accedir a apunts sobre la formació dels seus governs, esborranys, discursos i fotografies. Una de les imatges històriques que es pot trobar és la "foto de la truita" de 1974, en què uns joves dirigents del PSOE menjaven en una pineda –en realitat, taronges–, la de la seva elecció com a cap de l'executiu el 1982 i d'altres amb mandataris internacionals com Willy Brandt, François Miterrrand o Fidel Castro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Avui només vull dir que el que estem fent és contracultural. Hi ha la moda d'esborrar els tuits, i jo estic contraculturalment publicant el que era semblant als tuits", ha afirmat l'expresident abans que comencés l'acte. Per a la directora de la fundació, Rocío Martínez-Sampere, "és una cosa única i inèdita a Espanya, que ens equipara amb altres països del nostre entorn: obrir al públic i posar a disposició els papers d'un expresident". A més, ha reivindicat que a la fundació entenen aquest projecte com "un exercici de memòria política sense precedents" a Espanya i "un exercici de transparència no declarativa sinó efectiva per a tots els ciutadans".

Tot i que no ha fet valoracions polítiques, González sí que ha considerat "positiu" el balanç dels primers dies de govern de Sánchez. "Una valoració més extensa la faré un altre dia", ha dit l'expresident, a preguntes dels periodistes.

A la presentació hi han assistit molts noms històrics del socialisme espanyol, com els ex secretaris generals del PSOE Joaquín Almunia i Alfredo Pérez Rubalcaba, a més d'exministres com Rosa Conde, José Bono, Javier Solana, Cristina Narbona i Trinidad Jiménez, entre d'altres.

stats