OBSERVATORI

Felipe mou peça

Felipe González no vol cap pacte amb Podem per formar govern. Tampoc eleccions. I si el preu per evitar les dues coses és abstenir-se i deixar que governi el PP, doncs què hi farem

Felipe González mou les seves peces. Dilluns l’ambaixador de la República Francesa, Yves Saint-Geours, va convidar a un dinar a la seu diplomàtica un grup d’ambaixadors de la Unió Europea a Espanya. El convidat d’honor: l’expresident del govern Felipe González. La idea era que exposés els seus punts de vista sobre la situació política espanyola.

Sant-Geours és un home afable i li encanten la política i els polítics. I el president de la República Francesa, François Hollande, vol saber on va Espanya.

Durant l’àpat, González va dir als comensals que el partit de Pablo Iglesias, com acabava de demostrar amb la seva proposta de govern d’esquerra de divendres passat, segons va exemplificar, és un perill per a l’estabilitat política i que els riscos d’un pacte entre el PSOE i Podem són extraordinaris. González va afegir que la convocatòria de noves eleccions seria una sortida molt dolenta per als socialistes i per al sistema. I, en aquest context, creia, el millor seria que el PP i Ciutadans formessin govern i es posessin d’acord amb el PSOE en una legislatura curta amb unes metes precises.

Els serveis informatius de Telecinco van tenir l’endemà, dimarts, notícia del dinar i van obtenir confirmació dels punts de vista de González. Al telenotícies de les tres de la tarda van donar la notícia amb gran desplegament. Durant la tarda, Pedro Sánchez, que sol parlar sovint amb González, va expressar en privat el seu malestar. Els col·laboradors de l’expresident van dir que González estava disgustat, ja que es tractava d’un dinar privat de caràcter confidencial. Telecinco va tornar a obrir el telenotícies de les 21.05 amb la notícia.

La notícia anava a missa. Felipe González sabia que a aquestes altures s’estava esperant el seu alineament en la complexa situació política actual. Sobretot quan dissabte que ve se celebra la reunió extraordinària del comitè federal -l’òrgan més important entre congressos- amb la convocatòria del pròxim congrés a l’ordre del dia.

L’expresident va llançar a rodar la bola en un dinar. Molts dirigents han expressat en privat el disgust amb l’estil i amb el contingut del que va dir als ambaixadors. Alguns d’aquests dirigents governen gràcies a un pacte amb el diable al qual al·ludeix González, és a dir, Podem.

Ni Podem ni eleccions

González ha dit a Ferraz, el quarter general de Pedro Sánchez, que les seves paraules al dinar de dilluns requereixen una explicació i molts matisos. L’expresident sembla disposat a explicar-se i a matisar més aviat que tard. Però l’essencial és que Felipe González no vol cap pacte amb Podem per formar govern. Tampoc eleccions. I si el preu per evitar les dues coses és abstenir-se i deixar que governi el PP, doncs què hi farem. Segons González, aquest preu no és tan impossible de pagar com pensa una gran part del PSOE.

Sánchez, tenint en compte que González només va manifestar internament, sense rectificar, el seu “disgust”, ha replicat: “No hi ha cap argument per facilitar un govern del PP”.

Rajoy segueix apostant, com Mas amb la CUP, perquè el PSOE, en aquest cas sota la pressió conjunta de l’establishment i de la Unió Europea -“no pots imaginar-te com és d’intensíssima”, diu una font socialista- acabi per cedir abstenint-se per “facilitar”, com diu Sánchez, un govern del PP.