POLÍTICA
Política 03/06/2014

Felipe González diu que el PSOE era republicà quan la monarquia no respectava la democràcia

Creu que el rei ha fet una reflexió sobre la institució i que Felip VI haurà d'exercir amb "exemplaritat" i "impecabilitat"

Europa Press
2 min

MadridL'expresident del govern espanyol i exsecretari general del PSOE Felipe González ha afirmat aquest dimarts que el seu partit "era republicà quan la monarquia no respectava la democràcia", i que "això va ser el que va canviar" perquè els socialistes hi donessin suport.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la SER, González ha recorregut així a paraules de qui va ser president del seu partit en la II República i l'exili, Indalecio Prieto, i ha afirmat que el PSOE és en realitat "accidentalista", de manera que "si a la monarquia no li agradava la democràcia, al PSOE, que vivia de i amb la democràcia, no li agradava la monarquia".

"Potser alguns dels actuals dirigents no ho saben, tot i que tenen edat per saber-ho", ha afegit, en un moment en què els dirigents de les joventuts del PSOE, d'IU i Podem reclamen un referèndum sobre la forma d'Estat.

Tot i que ha relatat que el rei Joan Carles li va preguntar en alguna ocasió per què era republicà –"va ser molt divertida, la conversa", ha dit–, sí que ha reclamat als que demanen un referèndum que es proposin obtenir "la majoria necessària per reformar les regles de funcionament". "Això és respectable, però no que es vulguin saltar les normes".

Dret a decidir, conforme a les normes

González ha fet aquesta mateixa reflexió per al cas de Catalunya, i ha afirmat que en democràcia hi ha dos elements de legitimació: la decisió per majoria respectant les minories i el respecte a les regles del joc. "Qui s'oposa al dret a decidir? Ningú, jo també vull decidir", ha dit, abans de recalcar que no es pot decidir "contra les regles del joc".

Així, ha defensat que si algú vol canviar les regles del joc ha de fer-ho per les vies democràtiques i, a més, sobre l'àmbit territorial espanyol, "la majoria que decideix, si es pren la decisió d'avançar, és la majoria dels espanyols".

L'expresident ha insistit a defensar una reforma federal de la Constitució per evitar "el xoc de trens" fruit de l'"immobilisme" de la Generalitat i del govern espanyol, per fer de la descentralització una cosa "segura", "no reversible" i de manera que ningú se senti "amenaçat".

stats