POLÍTICA
Política 15/02/2013

Felipe González, a Rubalcaba: "Espero que no sotmetin cada dia Rajoy al 'vagi-se'n, senyor González'"

Defensa la necessitat d'abordar una "reforma pausada i seriosa de la Constitució"

Efe
2 min
Felipe González, Zapatero i Rubalcaba en la celebració dels 30 anys de la victòria del PSOE / EFE

MadridL'expresident del govern espanyol Felipe González ha considerat aquest divendres que la petició de dimissió del cap de l'executiu central per part del PSOE és "lògica", però ha confiat que "no sotmetin el president Rajoy al 'vagi-se'n, senyor González, cada dia'". En declaracions als mitjans abans de participar en un seminari sobre el futur de la UE, González ha demanat "un enorme esforç de transparència", tant en els salaris com en la comptabilitat dels partits, i ha estimat que "segurament cal reformar la llei electoral i gairebé amb tota seguretat" cal abordar "una reforma pausada i seriosa de la Constitució".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La petició de dimissió de Rajoy, segons ell, és "la conseqüència lògica" de l'actual clima polític i dels casos de corrupció, però ha confiat que no sigui una constant perquè "cada dia hi haurà informació i notícies suficients per fer-ho". González espera que Rajoy "prengui les decisions que hagi de prendre per tallar aquesta situació radicalment", "no per buscar culpables" o conspiracions, i que a partir d'aquí busqui acords per sanejar la vida política, institucional i dels partits, i per afrontar la crisi econòmica "amb més sentit del que s'ha fet fins ara".

Segons la seva opinió, pel que fa a la crisi econòmica, "pel pitjor, el més llarg i el més penós camí s'acabarà per sortir-ne, tard o d'hora", però de la crisi política i institucional és "molt més difícil sortir-ne", i encara més si no hi ha un acord "seriós". "No sé si és el cas Bárcenas o tots els casos, però crec que estan arribant a la vora les deixalles d'una enorme tempesta d'una època que hem viscut com una època de falsa prosperitat", ha opinat.

Justícia desbordada i mesures

Després d'alertar que la situació s'agreuja perquè la justícia es troba "desbordada completament pels esdeveniments", ha exigit "mesures polítiques molt severes per tallar aquest procés, sanejar i poder oferir al país les respostes tant institucionals com econòmiques i socials que necessita" . Tot i considerar que els polítics estan fent "un joc d'ombres" en fer públiques les seves declaracions de la renda i patrimoni quan des del 1985 estan obligats a presentar-la, ha donat suport a aquesta mesura de transparència i ha avalat la proposta del líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, de fer-ho cada any.

No obstant això, ha afegit, cal tenir en compte que els diners en negre no apareixeran en aquestes declaracions, de manera que ha advocat per mecanismes de control addicionals. L'expresident del govern central ha estimat que és comprensible el profund malestar social davant els casos de corrupció, sobretot perquè en un moment de crisi, d'elevat atur, de pèrdua de nivell adquisitiu i de "precarització" del sistema sanitari i educatiu la sensibilitat social és "moltíssim més aguda".

Segons la seva opinió, ara seria inconcebible que responsables polítics que "han estat ficats en tots els embolics que han estat ficats" tornessin a presentar-se a unes eleccions i guanyessin més vots. Al costat de la major sensibilitat social, ha apuntat també a les xarxes socials com "un problema molt difícil i extraordinàriament important".

stats