Política 10/08/2012

Fernández Díaz erigeix l'IRA com a exemple del fracàs del diàleg

Ara
2 min

BARCELONAEl ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, es manté ferm a no dialogar amb ETA. El dirigent del PP va declinar ahir, en una entrevista a l'agència Efe, capitanejar un procés negociador similar al d'Irlanda del Nord, on recentment faccions de l'IRA han anunciat que uniran esforços per tornar a l'activitat armada. Segons el ministre, aquesta és la prova flagrant que el diàleg és un "diagnòstic equivocat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernández Díaz va deixar clar que el model que vol impulsar el govern del PP per acabar amb l'organització és el de la dissolució, similar al que va desenvolupar Itàlia als anys 80 amb les Brigades Vermelles i que també va incloure mesures de reinserció individualitzades dels presos. "El temps ens està donant cada cop més la raó als que apostem per aquest model i els hi està traient als que van apostar per l'altre", va dir el ministre.

Sobre el pla de reinserció dels presos que es va posar en marxa al mes d'abril i que ha estat objecte de polèmica entre les associacions de víctimes, el ministre va assegurar que el pla necessita un "període de maduració" i un temps perquè els presos interioritzin que no hi haurà mesures col·lectives ni extraordinàries. "S'ha de donar temps al temps perquè els presos assumeixin la realitat, que és que no hi haurà negociació", va deixar clar Fernández Díaz, que va afegir que no dubta que quan ETA desaparegui del tot molts del mig miler d'etarres que ara són a la presó s'acolliran "sens dubte" als programes de reinserció, perquè se sentiran lliures de qualsevol "coacció".

I és que el ministre confia que la fi de l'organització és a prop: ahir va reiterar que la seva estructura logística està ja molt "malmesa", ja que només es dedica a mantenir la comunicació entre els seus "escassos" militants i a custodiar la xarxa de zulos en què encara amaga el seu armament.

Complicitat amb el PSOE

L'única pressa que té Fernández Díaz és la d'impulsar la reforma de la llei electoral perquè els bascos i navarresos que van haver d'abandonar la seva terra per les amenaces d'ETA puguin tornar a votar a les seves comunitats d'origen. El ministre confia que anirà de bracet del PSOE en aquesta reforma que busca rebaixar l'auge de Bildu.

stats