Política 28/03/2016

Ferraz proposa als 'barons' del PSOE ajornar el congrés del maig per escollir secretari general

La cita estava prevista per al 21 i 22 de maig i les candidatures a les primàries s'havien de presentar ja els dies 11 i 14 d'abril

Ara
2 min
Pedro Sánchez amb Susana Díaz. La presidenta andalusa només va agafar-se una baixa de maternitat de 45 dies / EFE

MadridFerraz ha proposat a les diferents federacions socialistes aplaçar el congrés del partit previst per al pròxims 21 i 22 de maig per escollir secretari general. Segons informa Europa Press, la direcció del PSOE considera que hi ha consens suficient entre els 'barons', fins i tot els més crítics, per ajornar-lo i que no es converteixi en un procés que interfereixi la formació d'un nou govern o la repetició d'eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que la presentació de les candidatures per a les primàries del PSOE, tret de sortida a la recollida d'avals, ja estava prevista per a d'aquí dues setmanes, entre l'11 i el 14 d'abril. Pedro Sánchez ja va anunciar després del 20-D que es presentaria a la reelecció. Pensava que, en plenes negociacions per formar govern, ningú gosaria fer-li ombra. Però els últims dies han augmentat les veus que asseguren que la líder Andalusia, Susana Díaz, tenia intenció de presentar-se. Que aquesta vegada no anava de farol.

De fet, la data del congrés ja estat motiu de pugna entre Ferraz i els 'barons' més crítics -Díaz, i els de Castella-La Manxa i Astúries- des les eleccions generals. Va ser llavors quan Sánchez va apuntar que podria celebrar-se més tard del febrer, quan tocava estatuts, ja que es complien quatre anys del que va escollir Alfredo Pérez Rubalcaba secretari general.

Però Sánchez va aconseguir imposar-se i ajornar la data. Amb tot, Díaz va fer-se valer i va obligar a deixar la cita per al maig. A Ferraz, en canvi, preferien que fos després de l'estiu, un cop passés una nova convocatòria d'eleccions anticipades. La direcció socialista encara no ha posat una data, però si est té en compte que el congrés del PSC està previst per a l'octubre i que tradicionalment se celebra una mes després que el del PSOE, la cita podria deixar-se pel setembre.

Un "amplíssim consens" per canviar la data

Sigui com sigui, la decisió l'haurà de ratificar el comitè federal de PSOE, que es reuneix el pròxim dissabte 2 de d'abril. En una entrevista a 'Los Desayunos de TVE', el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha volgut avui fugir d'estudi sobre la data del congrés. Ha comentat que és una decisió que competeix al comitè federal i que va ser aquest òrgan el que va provar la data del 21 i 22 de maig per unanimitat el passat 30 de gener. I que hauria de ser aquest mateix òrgan el que, amb "un amplíssim consens" decidís si s'ajorna o no.

En aquest sentit, Hernando ha evitat pronunciar-se sobre els efectes que tindria una pugna interna per liderar el partit entre Sánchez i Díaz abans de les eleccions anticipades, previstes pel 26 de juny si no s'aconsegueix formar govern. S'ha limitat a dir que entre Díaz i Sánchez existeix confiança. "No hi ha motius perquè no n'hi hagi. Crec que sí que la tenen", ha apuntat.

stats