Política 27/05/2014

El 'Financial Times' diu que, amb la victòria d'ERC a les europees, Catalunya "ja sembla un país diferent"

El rotatiu britànic diu que "amb el suport creixent als secessionistes de línia dura, l'habilitat de Mas per fer un pacte d'última hora amb Madrid i evitar una col·lisió constitucional podria quedar severament limitada"

Acn
2 min
Oriol Junqueras i Marta Rovira a l'acte d'ERC 'Votar és democràcia' / CÈLIA ATSET

Londres"A nivell legal, els líders catalans encara han de trobar la manera de fer un referèndum d'independència. A nivell electoral, però, la regió ja sembla un país diferent". Així comença un nou article del diari britànic 'Financial Times', que aquest dimarts valora els resultats de les europees i destaca que els comicis "mostren el distanciament" entre Catalunya i Espanya. L'article, que signa el corresponsal Tobias Buck, diu que PP i PSOE "van patir grans pèrdues i s'han trobat empesos als marges de la política catalana". El rotatiu assegura que "el gran guanyador" dels comicis va ser ERC, i que CiU va mantenir-se "raonablement bé".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'article assegura que amb la victòria dels republicans el president Artur Mas rebrà "més pressió política". "Amb el suport creixent als secessionistes de línia dura, l'habilitat de Mas per fer un pacte d'última hora amb Madrid i evitar una col·lisió constitucional podria quedar severament limitada", destaca el diari.

El corresponsal del 'Financial Times' també assegura que "no és només entre els independentistes que guanyen més suport els partits extremistes, sinó també entre els grups polítics que volen que Catalunya continuï sent part d'Espanya". Així, esmenta per exemple Ciutadans, "un partit de dretes format recentment que s'oposa ferotgement a la independència i que ha obtingut un 6% dels vots, majoritàriament de votants del PP que volen que el partit que mana a Espanya apliqui més mà dura contra Barcelona".

El rotatiu també destaca que el PP, tot i guanyar a Espanya, "va obtenir menys del 10% dels vots catalans" i ara és "només la cinquena força" a Catalunya. "Els socialistes, que durant dècades van mirar Catalunya com un dels seus bastions polítics, van guanyar només el 14% dels suports, caient des del 36% del 2009", diu l'FT.

stats