Política 19/03/2014

El 'Financial Times' creu que els empresaris catalans estan "especialment preocupats" per la possibilitat d'una declaració unilateral

La comunitat empresarial "insisteix en la necessitat d'un acord amb Espanya en cas d'independència", segons un article de rotatiu financer

Acn
3 min
Joan Rosell va ser ahir a Barcelona.

BarcelonaEl diari britànic 'Financial Times' assegura en un article aquest dimecres que els empresaris catalans "miren amb nerviosisme la independència" i estan "especialment preocupats amb la possibilitat d'una declaració unilateral del parlament català". En un text que firma el corresponsal Tobias Buck, el prestigiós rotatiu financer assegura que l'opinió dels empresaris "hauria de ser una part central" del debat a Catalunya, però admet que molts "rebutgen explicar en públic com veuen el procés".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, segons el periodista, "el nerviosisme entre la comunitat empresarial catalana està clarament creixent, i alguns ja parlen i demanen cautela i diàleg amb Madrid". "Tant de soroll als carrers, i tant de silenci a les sales dels consells d'administració", assegura la primera frase de l'article del 'Financial Times', que analitza el rol dels empresaris en el debat independentista català. Segons el corresponsal Tobias Buck, el procés "domina el debat polític" però fins ara s'ha desenvolupat "sense una veu que històricament ha tingut un gran pes a Catalunya: la de les grans empreses". "Excepte un o dos casos, els líders empresarials de Barcelona rebutgen explicar en públic com veuen el procés, o parlar dels riscos econòmics o les oportunitats d'una ruptura amb Espanya", assegura l'article.

Segons el corresponsal del prestigiós diari financer britànic, la "reticència" dels empresaris a parlar sobre la independència és "comprensible". "Saben que si surten a favor de la independència tenen el risc d'allunyar clients, personal i accionistes a la resta d'Espanya. Unir-se amb el govern de Madrid, en canvi, segur que podria motivar una resposta política i popular negativa a casa", continua el text.

Amb tot, per Tobias Buck "mantenir-se al marge també pot esdevenir, al final, incòmode" pels negocis, que "a Catalunya importen com en pocs altres llocs d'Espanya". "Barcelona, la capital, és una ciutat construïda en el comerç, on banquers, comerciants i industrials han tingut influència des que un pot recordar", argumenta Buck, que destaca que a Catalunya hi ha grans empreses com Gas Natural, Caixabank, Abertis, Grífols o el Banc Sabadell i "nombroses bases per grups internacionals".

Riscos o oportunitats

"Les veus a Madrid avisen que una nova Catalunya independent patiria un èxode immediat d'empreses. Asseguren que el sector financer, en particular, no s'arriscaria a quedar-se fora de la unió monetària europea, encara que fos durant un període transitori. També hi ha preocupacions sobre com afectaria la ruptura a les vendes i els contractes de les empreses catalanes a la resta del país" assegura l'article.

El text també recull la visió dels independentistes, que creuen que això "no té cap sentit". "Alliberats de la forta burocràcia de Madrid i de la necessitat de transferir impostos a les regions espanyoles més pobres, veuen que l'economia catalana i el sector privat millorarien com mai", explica el 'Financial Times', que també recull que pels partidaris de la independència "el que importa són els vincles comercials i financers amb el món, i no amb una Espanya en recessió".

La declaració unilateral

Per Buck, "és just dir que aquests arguments tan optimistes no són generalment compartits entre els caps de les grans empreses catalanes". Però afegeix: "Molts comparteixen la frustració política amb Madrid i donen suport a les demandes de més autonomia financera i política. La majoria també estan d'acord que no hi ha cap raó per la qual, almenys a llarg termini, una Catalunya independent no podria ser un bon lloc per als negocis".

Segons Buck, més que la independència, els empresaris estan preocupats pel procés. "El que els preocupa és com la independència, sense un pacte amb Espanya, es podria assolir. Estan especialment preocupats amb la possibilitat d'una declaració unilateral del Parlament català", explica Buck. Segons el corresponsal, aquesta decisió "provocaria un xoc directe amb Madrid i probablement deixaria la regió als llimbs internacionals, en particular pel que fa a l'adhesió a la UE".

Trencar el silenci

L'article del 'Financial Times' defensa que l'opinió dels empresaris "hauria de ser una part central del debat" a Catalunya, com ja comença a passar a Escòcia. El text repassa la declaració d'un grup d'empresaris alemanys que van "avisar dels perills d'una ruptura amb Espanya" i cita també el cap del lobi empresarial espanyol a Catalunya. "Les intervencions són poques i distants entre elles, però han encantat a Madrid, que veu a la comunitat empresarial com un aliat reticent, però poderós", destaca Buck.

Pel corresponsal del FT, afirmar que els negocis comencen a "trencar el silenci" i es posicionaran amb Madrid pot ser "prematur". "Però si l'escalada política continua, els líders empresarials catalans podrien no tenir més alternativa que unir-se al debat. Ho farien amb una gran reticència i gran tristesa. Però si ho fan, seria per reclamar serenor i per alentir qualsevol avanç precipitat cap a la independència", conclou.

stats