LES CONSEQÜÈNCIES DE L’1-O
Política 12/10/2017

La Fira i la Cambra s’alien amb Colau

Demanen que Barcelona tingui “veu pròpia” i actuï com una part més en la negociació del Procés

Albert Cadanet
3 min
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la seva declaració institucional dilluns passat.

BarcelonaLa declaració d’independència de Catalunya i la seva suspensió temporal va inaugurar dimarts una nova etapa del Procés. La Generalitat va enviar ahir un ultimàtum al govern d’Espanya perquè accedeixi a dialogar, una posició que figures com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van aplaudir. “Ni DUI ni 155. Necessitem més diàleg i més ponts que mai. Mediació i referèndum acordat”, escrivia Colau a Twitter el 4 d’octubre, unes paraules que va reforçar dilluns passat. L’alcaldessa de Barcelona “va celebrar” ahir la “desescalada de la tensió”, va felicitar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i va exigir al cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, i a la resta de forces polítiques que “es moguin”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest nou escenari, diversos líders empresarials van demanar a l’alcaldessa que la capital catalana guanyi un grau de protagonisme en les negociacions. En una carta oberta publicada ahir al diari El Periódico, el president d’Agbar, Àngel Simon, va defensar que “Barcelona hauria de tenir veu pròpia en aquesta situació”. El suport de Simon a Colau arriba tot i el conflicte que Agbar manté amb l’Ajuntament per la gestió de l’aigua. I seguidament a aquesta declaració s’hi van sumar Josep Lluís Bonet, president de Fira de Barcelona, i Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona. “Barcelona ha de ser escoltada perquè, a banda de ser la capital de Catalunya, representa el millor de les dues parts que semblen incapaces d’entendre’s”, escrivia Àngel Simon.

Des de l’empresa de gestió d’aigües -que dissabte passat va decidir endur-se la seu social a Madrid-, Àngel Simon va sumar-se a les declaracions que va fer l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, i va celebrar la seva aposta per restablir una “estabilitat institucional que ofereixi un horitzó de seguretat i confiança”. “Tot el que s’ha construït no s’ensorrarà perquè altres no hagin sigut capaços d’entendre’s”, opina Simon, que destacava que Barcelona ha comptat sempre “amb els millors aliats: els seus ciutadans”.

Per la seva banda, Josep Lluís Bonet també va defensar el diàleg però “sempre dins la Constitució i l’Estatut d’Autonomia”. “És una posició encertada i el diàleg és necessari”, va dir en declaracions a Europa Press. Però Bonet considerava que “no té cap sentit” que la negociació entre governs hagi de tenir un mediador internacional. El que sí que va aplaudir el president de la Fira va ser la proposta de reforma de la Constitució plantejada pel PSOE. “On s’ha de parlar és a les Corts”, va apuntar Bonet.

El president de la Cambra, Miquel Valls, també va donar suport a Simon perquè Barcelona tingui “veu pròpia” en el diàleg entre governs. Valls va lamentar que la ciutat “està patint les conseqüències d’un procés polític que pot afectar la marca Barcelona”, fent referència a les empreses que han traslladat la seu social fora de Catalunya.

L’Íbex català, a Madrid i València

El primer pas d’aquest èxode en cadena el van fer els dos grans bancs catalans. CaixaBank i el Banc Sabadell van decidir la setmana passada traslladar les seus a Alacant i València, respectivament. Els dies següents, la resta d’empreses catalanes de l’Íbex-35 també van traslladar el seu domicili social fora de Catalunya. És el cas d’Abertis, Gas Natural, Colonial i Cellnex, totes cap a Madrid. L’excepció en aquest cas és la farmacèutica Grifols, la qual mantindrà el domicili social al carrer Jesús i Maria de Barcelona, tal com va avançar l’ARA.

stats