POLÍTICA
Política 22/03/2012

587.000 signatures al Congrés per imposar els toros a Catalunya

Els protaurins volen promoure la 'fiesta' per llei per "protegir-la dels atacs" que ha rebut a Catalunya

Acn
3 min
Els promotors de la recollida de firmes, Alejandro Gasch i Luis Gibert, membres de la Federació d'entitats taurines de Catalunya

MadridLa Federació d'Entitats Taurines de Catalunya ha presentat aquest dijous al Congrés 587.000 signatures recollides a tot l'Estat que avalen la seva iniciativa legislativa popular perquè els toros siguin declarats Bé d'Interès Cultural (BIC) i fer la volta, d'aquesta manera, a la prohibició aprovada pel Parlament de Catalunya. Entre les signatures, la del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El president del Congrés, Jesús Posada, els ha "agraït" l'esforç d'haver recollit les signatures. El president dels taurins catalans, Lluís Maria Gibert, ha afirmat amb "emoció" que els taurins han recollit a Catalunya 168.000 signatures, de manera que "hem superat les dels antitaurins".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text de la iniciativa vol que es garanteixi que tots els ciutadans podran accedir a la "fiesta" a tots els territoris de l'Estat "de forma lliure". A instàncies dels protaurins, les competències sobre toros ja van passar a mans del ministeri de Cultura el juliol del 2011, un primer pas per a la seva declaració com a Bé d'Interès Cultural, que ara volen completar per llei. La iniciativa no només aspira que els toros siguin declarats Bé d'Interès Cultural, sinó que també vol que el text legislatiu inclogui la creació de matèries universitàries sobre els toros, que es permeti que els menors puguin accedir-hi "de forma lliure i espontània" i que el govern espanyol demani que siguin declarats Patrimoni Immaterial de la Unesco.

El president de la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya, Lluís Maria Gibert, s'ha presentat al Congrés acompanyat d'alguns dels noms singulars de la "fiesta", com els toreros Cayetano Rivera i Serafín Marín, que s'han fotografiat als lleons i, posteriorment, el president del Congrés, Jesús Posada, els ha rebut amb tots els honors i ha ofert amb ells un acte al Saló dels Passos Perduts, reservat a les autoritats.

"Atacs" als toros a Catalunya

Tant en les seves declaracions als mitjans com al discurs que ha pronunciat dins la cambra, Gibert s'ha referit a la necessitat que davant dels "atacs" que els toros reben a Catalunya sigui "el Parlament d'Espanya" qui "defensi" la festa. Segons el president dels taurins catalans, cal fet el possible perquè "aquesta cultura arribi als nostres fills i néts". Gibert ha demanat el "suport majoritari" de PSOE i PP a la llei. "Ja donem per descomptat que CiU no hi donarà suport i que ERC, si no ve la legió, tampoc".

"Hem superat els antitaurins"

Gibert ha expressat la seva "satisfacció" pel fet que les signatures recollides a Catalunya sumin 168.000, de manera que, segons ha afirmat, han superat les que va rebre la ILP que es va presentar al Parlament de Catalunya i que va aconseguir la prohibició de la "fiesta". "És molt important per nosaltres demostrar al Parlament de Catalunya que hem superat els antitaurins, perquè això vol dir que Catalunya segueix essent, gràcies a Déu, una comunitat plural i oberta malgrat uns partits abolicionistes que ens volen privar de llibertat", ha dit. El president dels taurins catalans també ha destacat la importància que sigui el Congrés qui aprovi aquesta llei que forçarà el govern espanyol a garantir que la "fiesta" es pugui celebrar a tot l'Estat.

Signatures il·lustres

Els protaurins han registrat aquest dijous 587.000 signatures però han assegurat que ben aviat entraran al registre prop de 7.000 rúbriques més que han arribat a l'últim moment. Entre aquestes signatures hi ha les del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, el premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa, i fins i tot cantants com Joaquín Sabina, segons ha afirmat Gibert.

Per fer efectiu el registre, primer han portat 50 caixes amb les rúbriques procedents de Barcelona a la seu de l'Institut Nacional d'Estadística, que és qui les ha de validar, i posteriorment han lliurat al registre del Congrés els documents que acrediten que s'ha fet aquest tràmit.

Posada, satisfet

En el seu discurs, el president del Congrés, Jesús Posada, ha reiterat la "satisfacció" de rebre la iniciativa i ha destacat la importància que "a la nostra democràcia es consideri aquesta possibilitat de la ILP". Sense mullar-se explícitament sobre el contingut de la iniciativa, Posada ha donat les "gràcies" a les entitats protaurines pel seu "esforç" de presentar les signatures.

Per impulsar una iniciativa legislativa popular al Congrés dels Diputats calen 500.000 signatures. Un cop es presenta, el Congrés ha de prendre posició sobre la iniciativa i decidir si es tramita o no. Si es tramita, ha de seguir tot el procés legislatiu normal. Els grups hi poden presentar esmenes i pactar-ne el contingut, i finalment se sotmet a votació del Congrés i del Senat.

stats