Política 19/11/2014

La Fiscal en cap de Barcelona busca suports per desmarcar-se de la fiscalia del TSJC

Els fiscals de la província de Barcelona s'han reunit per pactar un comunicat i deixar clar que no comparteixen l'opinió de la Fiscalia Superior de Catalunya, però no han arribat a un acord

Efe
2 min

BarcelonaLa fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, ha convocat aquest dimecres una reunió de la seva junta de coordinació, que ha finalitzat sense acord, amb l'objectiu d'aprovar un comunicat per desmarcar-se de l'oposició de la Fiscalia Superior de Catalunya a querellar-se contra el president català Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat a Efe fonts judicials, a la reunió, celebrada aquest matí i que s'ha prolongat durant més d'una hora, hi han assistit fiscals coordinadors d'àrea i territorials de la província de Barcelona.

El propòsit de la reunió era sotmetre a consideració dels fiscals de Barcelona un comunicat que posés de manifest el seu "malestar" per l'expressió "fiscals catalans" per referir-se a l'oposició de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a querellar-se contra Mas.

Els fiscals que se senten incòmodes amb aquesta expressió volen deixar clar que l'opinió dels membres de la Fiscalia Superior de Catalunya no és compartida pels 200 representants del ministeri públic de la província de Barcelona.

Un altre dels punts que s'han debatut a la reunió és la necessitat d'unificar el criteri dels fiscals de Barcelona en relació amb les denúncies que estan arribant a jutjats ordinaris per la celebració del procés participatiu del 9N.

Aquest segon punt debatut recorda que els fiscals de Barcelona van informar a favor de l'admissió a tràmit de les denúncies que particulars i formacions polítiques van presentar el 9N i la vigília en jutjats de tota la província pel procés participatiu i que aquesta decisió va ser avalada per la Fiscalia General de l'Estat.

En la majoria de casos, els jutges que van rebre aquestes denúncies van acordar admetre-les a tràmit -i, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, descartar la retirada de les urnes del 9N-, així com inhibir-se a favor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per ser el competent per enjudiciar els fets, atès que afecten membres del govern català amb la condició d'aforats.

La reunió ha finalitzat sense acord, ja que els membres que componen la junta de coordinació consideren que no és el moment oportú per aprovar un comunicat, tenint en compte que a la mateixa hora estava reunida la Junta de Fiscals de Sala de la Fiscalia General de l'Estat per debatre les reticències de la Fiscalia Superior de Catalunya a la querella.

La Junta de Fiscals de Sala ha avalat finalment la proposta del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, de querellar-se contra Artur Mas, la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, i la consellera d'Educació Irene Rigau, pels delictes de prevaricació, malversació, usurpació de funcions i desobediència.

Ajornada "sine die"

La Fiscalia de Barcelona va enviar a les 23:20 hores d'ahir a la nit una nota als mitjans de comunicació en la qual els convocava a les 12:00 d'avui a un reunió amb la fiscal en cap a la seu del ministeri públic a la Ciutat de la Justícia, amb el propòsit de lliurar-los personalment un comunicat "sobre la situació actual de la Fiscalia", sense admetre preguntes.

Cap a les 11:00 hores d'aquest matí, una vegada conclosa la junta sense acord, la premsa ha rebut una altra nota del portaveu de la Fiscalia de Barcelona en la qual s'informava que s'ajornava "sine die" el lliurament d'aquest comunicat, sense donar més explicacions.

stats