Política 16/06/2015

El fiscal del cas Nóos veu "desproporcionades" les penes que es demanen per a Urdangarin

Pedro Horrac diu a Rac1 que hi ha hagut acarnissament mediàtic contra la infanta i el seu marit, i defensa que ha actuat al marge de "pressions socials i mediàtiques"

Ara
2 min
El fiscal HOrrac, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaEl fiscal del cas Nóos, Pedro Horrac, ha admès aquest dimarts que les penes que demana per a Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, 19,5 i 16,5 anys de presó respectivament, són "desproporcionades", si bé ha argumentat que són les que es deriven de l'aplicació del codi penal, de manera que s'ha limitat a aplicar la legalitat vigent: "Les penes les fixa el codi penal. Si el marc punitiu per als delictes de malversació, fiscals, tràfic d'influències, falsedat documental... es mouen en aquest marc legal, no tenim més remei que aplicar la llei i el codi penal dictat pel poder legislatiu. Hi ha una desproporció a nivell punitiu important". De fet, coincideix amb el criteri de l'advocat d'Urdangarin, que ja havia denunciat la desproporció de les penes sol·licitades. En declaracions a Rac1 Horrac ha defensat la independència de la seva tasca com a fiscal, que exerceix, diu, al marge de "pressions socials i mediàtiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Horrac, que considera que la gravetat del cas Nóos radica més en la rellevància de les persones implicades que en les quantitats defraudades, ha defensat la innocència de la infanta Cristina, perquè, segons el seu criteri, "l'únic fet de ser sòcia" de l'empresa Aizón i "esposa d'Urdangarin" no és motiu per pensar que va cooperar amb els delictes, com creu l'acusació popular i el jutge. "Pot ser èticament reprobable, però penalment no significa absolutament res", ha subratllat. Ha defensat de nou que no creu que fos necessària la imputació de la infanta. Ha avançat que el judici segurament no se celebrarà fins a principis del 2016.

"Pressions" i acarnissament

El fiscal del cas Nóos ha criticat l'acarnissament, diu, dels mitjans de comunicació amb la trama del cunyat del rei. "Hi va haver un posicionament per part dels mitjans de comunicació en què es va partir de la presumpció de culpabilitat", ha criticat. Ha defensat que mai ha rebut pressions directament per rebaixar el cas, malgrat que ha admès una "pressió social molt forta". "Ni he admès ni admetré pressions externes ni mediàtiques ni socials", ha dit, però tampoc "interferències" per rebaixar les penes als implicats en el cas que esquitxa la família del rei. "Ningú es pot sostreure de la pressió social que rep. Cal un esforç constant per no estar condicionat pels mitjans de comunicació. Que poden condicionar la labor judicial? Sí, i s'ha demostrat en molts casos", ha etzibat.

Contrari a castigar els mitjans que publiquin filtracions judicials, Horrac ha defensat que hauria de desaparèixer la figura del jutge instructor, com a França, que són els fiscals que dirigeixen les instruccions. Perquè a criteri seu, la sensació que la fiscalia anticorrupció és parcial en casos com el que afecta a la família del monarca, "no es correspon amb la realitat", tenint en compte que el 98% dels casos de corrupció els ha denunciat la mateixa fiscalia.

stats