POLÍTICA
Política 20/02/2013

El fiscal veu "múltiples i contundents" indicis de delicte contra Bárcenas

Considera que és prematur pronunciar-se sobre les mesures cautelars sol·licitades per l'acusació popular del cas Gürtel

Efe
2 min
Luis Bárcenas va ser tresorer del PP fins que 
 Va renunciar al càrrec l'any 2009.

MadridLa Fiscalia Anticorrupció considera que existeixen "múltiples i contundents indicis" de la comissió de diversos delictes per part de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, imputat en el cas Gürtel, encara que creu que és prematur pronunciar-se sobre les mesures cautelars demanades contra ell. Així ho exposa en un escrit presentat al jutge Pablo Ruz, titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, en resposta a la petició de mesures per part de l'acusació popular del cas Gürtel exercida per l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Adade demanava que el jutge retirés el passaport a Bárcenas, li prohibís sortir d'Espanya, li posés una braçalet de localització, el fes comparèixer setmanalment al jutjat, el cités a ell i a les persones no aforades que apareixen en les anotacions de la comptabilitat suposadament paral·lela del PP i li embargués els béns. Les fiscals del cas Gürtel, Miriam Segura i Concha Sabadell, creuen que el jutge ha de resoldre sobre la procedència de les mesures cautelars després de la declaració de Bárcenas prevista per al dilluns, dia 25, i a la vista dels informes sol·licitats a la UDEF i a la AEAT sobre els seus comptes milionaris a Suïssa.

Pel que fa a l'embargament dels béns, les fiscals indiquen que "malgrat concórrer múltiples i contundents indicis de la comissió de diversos delictes que comporten responsabilitats pecuniàries per part de l'imputat Luis Bárcenas Gutiérrez [bàsicament, delictes de suborn, contra la Hisenda Pública i de blanqueig de capitals], en l'estat actual de la causa és prematur" adoptar les mesures cautelars.

La comptabilitat en negre del PP, cas a banda

Això és perquè, segons afegeixen, hi ha "nombroses diligències" pendents que permetrien precisar les eventuals responsabilitats econòmiques de l'extresorer. Pel que fa a la resta de mesures cautelars personals -prohibició de sortir d'Espanya, col·locació del braçalet i personació setmanal-, les representants del ministeri públic recorden que Adade les fonamenta en l'aparició de comptes de Bárcenas a Suïssa, on va arribar a tenir 22 milions d'euros. Expliquen que aquests fets estan "directament connectats" amb el cas Gürtel, però creuen que les mesures no s'han d'acordar fins que Bárcenas doni la seva versió al jutge el dia 25.

Les fiscals afirmen, a més, que aquestes mesures personals destinades a evitar la fugida de Bárcenas no es poden adoptar fins que es coneguin els informes policials encarregats pel jutge, que arribaran a les mans del jutge abans del dia 25. Respecte a les anotacions manuscrites atribuïdes a Bárcenas sobre una suposada comptabilitat B al PP, les fiscals recorden que aquest aspecte no el porta per ara el jutge Ruz, sinó que ho investiga la Fiscalia Anticorrupció en unes diligències obertes per a això.

Per això indica que "en l'estat actual de la causa" no procedeix citar les persones que apareixen a les anotacions, tant els dirigents populars suposadament perceptors de les quantitats anotades com els empresaris presumptes donants dels diners.

stats