POLÍTICA
Política 12/09/2013

El fiscal veu prou indicis per jutjar Daniel Fernández, els germans Bustos i l'alcaldessa de Montcada pel cas Mercuri

El ministeri públic considera que Fernández i Manuel Bustos van pressionar María Elena Pérez perquè contractés Carmina Llumà tot i no ser apta

Acn
7 min
Daniel Fernández entra al Palau de Justícia acompanyat del seu advocat, Cristobal Martell, i seguit d'altres membres del PSC.

BarcelonaLa Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que acabi la instrucció de la part del cas Mercuri que afecta el diputat del PSC al Parlament Daniel Fernández per la contractació suposadament irregular d'una alt càrrec a l'Ajuntament de Montcada i Reixac (Vallès Occidental). En el seu escrit de conclusions de la fase d'instrucció, el fiscal Fernando Bermejo demana que Fernández i els germans Bustos, Manuel i Francisco, alcalde i regidor de Sabadell, respectivament, siguin jutjats per tràfic d'influències, i que María Elena Pérez, alcaldessa de Montcada, ho sigui per tràfic d'influències i prevaricació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un escrit de 15 pàgines, de les quals la premsa ha tingut accés a 10, el fiscal relata els fets que, segons el seu criteri, evidenciarien que Daniel Fernández i els germans Bustos haurien pressionat María Elena Pérez perquè contractés Carmina Llumà, considerada no apta en el procés de selecció, com a cap de l'àrea territorial, en detriment d'una altra candidata.

El fiscal relata cronològicament diverses de les converses telefòniques intervingudes que van mantenir els dos germans Bustos entre ells i Manuel Bustos i Daniel Fernández, les trobades presencials entre Fernández i María Elena Pérez, a més de les reunions del tribunal avaluador. El ministeri públic considera que ja no calen més diligències ni declaracions, i que el cas es pot portar a judici.

El cas s'inicia amb el canvi de govern a la Generalitat, a finals del 2010, quan Carmina Llumà, esposa del cap dels serveis jurídics de l'Ajuntament de Sabadell, va ser destituïda com a secretària general de Política Territorial i Obres Públiques. L'abril del 2012 l'Ajuntament de Montcada va aprovar les bases per a la "designació per pública concurrència" del càrrec de director de l'àrea territorial, amb un sou anual brut de 52.000 euros.

Les bases establien que un cop examinats els currículums, el tribunal havia de seleccionar els candidats que farien les proves i entrevistes per acreditar les competències exigides, així com la idoneïtat per al lloc de treball. A posteriori, seria una empresa experta en selecció de personal, contractada per l'Ajuntament, la que faria l'informe final amb la valoració dels diversos candidats com a aptes o no aptes. Finalment, seria el tribunal el que proposaria el nomenament d'un dels candidats aptes i l'alcaldessa qui formalitzaria la contractació.

El 4 de maig del 2012 es va constituir el tribunal tècnic avaluador, format pel director de l'àrea econòmica, la directora de l'àrea social i el director de l'àrea interna del consistori, a més de la secretària general i l'empresa de selecció de personal. Els cinc aspirants inicials complien els requisits mínims exigits, però només van passar aquesta fase tres candidats, atesa la seva formació i experiència professional i directiva en urbanisme, dret, economia, ciències polítiques i administració pública.

Dos d'aquests tres aspirants no acreditaven un nivell suficient de català, entre ells Carmina Llumà. Després de la prova de llengua, Llumà va aprovar i l'altre aspirant va quedar descartat.

El 9 de maig els tres membres del tribunal, la secretària general i una treballadora de l'empresa externa de selecció es van tornar a reunir per avaluar les proves psicotècniques i les entrevistes per acreditar les competències exigides i la idoneïtat per al càrrec.

L'endemà a la tarda, quan Manuel Bustos va saber que Llumà havia sigut considerada no apta pel tribunal avaluador va trucar al seu germà Francisco, regidor d'Espai Públic de Sabadell, i li va dir: "He estat amb la dona del Marcel G. –cap dels serveis jurídics del consistori sabadellenc– i m'he quedat mort amb el que m'ha explicat; crec que hauries d'agafar el cotxe i anar a parlar amb...". Francisco li va preguntar: "Amb ella?", i Manuel Bustos li va respondre: "Amb ella, allà a Montcada, perquè això no és normal, no és normal".

Conversa en clau

Una hora i mitja després, l'alcalde va tornar a trucar al seu germà, que li va confirmar que havia estat amb Llumà, i Manuel Bustos li va dir: "La Cristina ja és aquí". Tot i que el fiscal no concreta qui és aquesta Cristina, considera que la conversa que tenen a continuació està feta en llenguatge en clau i fa referència a la conversa de Francisco Bustos i María Elena Pérez. El regidor va dir al seu germà: "Et trucava per dir-te una altra cosa, que ja he estat amb ella, i tot bé i controlat, d'acord?". L'alcalde li va preguntar: "Aleshores, no hi ha cap problema amb la nena?". "Cap problema, tot bé, perfecte", va respondre Francisco.

L'alcalde va començar a parlar com si fes referència a una nena que hagués suspès assignatures a l'escola: "Tot i que ha suspès, repetirà curs, no hi haurà problemes". I el seu germà li va dir: "Perquè hi ha tres professors que li tenen mania, però el director està per sobre, que és el cap de tots, i ha dit que va endavant i que sap tot el que ha de fer; i el que està per sobre, que és el cap dels col·legis, també, amb la qual cosa ella diu que endavant".

Manuel Bustos li va dir llavors: "Aleshores no ho entenc, com poden arribar a dir-li tres responsables màxims que millor que desisteixi perquè allà no treballa ningú, és una cosa molt forta; té un problema amb els tres professors aquests, té un problema, aleshores".

Uns dies després, el 15 de maig al matí, una treballadora de l'empresa de selecció de personal va enviar un correu electrònic al cap de l'àrea interna de l'Ajuntament de Montcada i membre del tribunal avaluador adjuntant l'informe que declarava no apta Llumà. El fiscal diu que a conseqüència d'això Manuel Bustos va buscar "la preponderància i el valiment" de Daniel Fernández, diputat al Parlament i secretari d'organització del PSC, i li va comunicar els problemes que tenien perquè Llumà aconseguís la plaça.

"Tonta del cul" i "mala gent"

El 16 de maig al vespre, Fernández va trucar a Manuel Bustos i li va dir: "Ara trucaré jo a l'alcaldessa, la veuré divendres perquè vol veure'm per l'altre tema, el d'urbanisme; saps que vam fer la proposta de Carmina Llumà? No sé què vol dir-me". Bustos li va respondre: "Tot i que els seus tècnics la van putejar, ella va dir que no hi havia cap problema". I Fernández va contestar que esperava que no hi hagués cap problema i que la trucaria aquell mateix divendres i l'hi diria. "Sí, truca-li i digues-li: 'M'han dit que la Carmina passa tot i que té tres tècnics que en l'examen li van arribar a dir a la noia...", va requerir Bustos, que va afegir: "Truca-li, truca-li, no te'n refiïs perquè aquesta nena és tonta del cul". "Ja ho veig, ja", va admetre Fernández. "Si no la collem una mica es deixarà influir per la mala gent que té al voltant", conclou Bustos. Fernández va acabar la conversa assegurant que ell ho tenia molt clar i que l'alcaldessa li va havia dit que ella també.

Dos dies després, l'alcaldessa i la regidora de Recursos Humans, Carmen Porro, van anar a la seu central del PSC, a Barcelona, lloc on, segons el fiscal, Fernández va aprofitar la seva preponderància en el partit per dir-los que truquessin a l'empresa de selecció de personal i traguessin el 'no' del 'no apta' en l'informe de Llumà.

El mateix dia, a mitja tarda, Fernández va trucar a l'alcalde Bustos i li va explicar la reunió amb la seva "alcaldessa preferida": "Diu que l'empresa que els fa el..., diguem que per llei, jo què sé, és que no ho acabo d'entendre, ara quan es fitxa un directiu que no és càrrec eventual hi ha d'haver un procés de selecció i per això fa temps que tenen contractada una empresa, 'ríete, ríete, Pepita'". El dirigent socialista diu que l'informe és un psicotècnic que declara no apta "la nostra candidata" i apta l'altra, que han de saber qui és. Aquí Bustos va afegir: "Sí, home, la persona que volen els altres".

"Jo vull que aquesta sigui la més ben puntuada"

"Doncs jo els he dit que agafin l'empresa i al 'no apta' li treguin el 'no'", va assegurar Fernández. A més, va revelar que els va dir a les dues càrrecs municipals: "Això és al revés, jo entenia que això és al revés; tu si vols contractar algú, truques a l'empresa, si és que tens una empresa contractada per a això, que jo no la utilitzaria, esclar, i li dius: 'Jo vull que sigui aquesta la més ben puntuada, m'entens?', si és una empresa que contractes tu".

Pocs dies després, l'alcaldessa, a través de la seva secretària, va trucar a l'empresa de selecció de personal per reunir-s'hi. En aquella reunió a l'alcaldia hi havia la mateixa María Elena Pérez, la regidora de Recursos Humans i el regidor d'Urbanisme, Juan Porras, que no formaven part del tribunal avaluador i van requerir a les dues treballadores de l'empresa de selecció de personal que a baixessin les exigències de l'avaluació de Carmina Llumà, per tal de canviar la qualificació de 'no apta' a 'apta'.

Les dues tècniques van assegurar que la més vàlida per al càrrec era l'altra candidata, perquè s'adequava més al lloc de treball, basant-se en el perfil psicotècnic. Però els tres càrrecs municipals van insistir a rebaixar les exigències i van preguntar a les expertes si Llumà podia fer aquella feina. La psicòloga va respondre que sí, però que el perfil més adequat era el de l'altra candidata. Però davant del canvi de criteri dels responsables municipals, l'empresa va canviar la qualificació de Llumà a 'apta'.

Nomenament de Carmina Llumà

El migdia del 24 de maig, Manuel Bustos va trucar a Daniel Fernández i van admetre que la "seva" candidata havia sigut considerada finalment 'apta', però Fernández va explicar que havia fet indagacions i havia descobert que l'altra candidata no era d'ICV, i li va dir a l'alcalde que també ho explicaria al seu germà Francisco o a l'alcaldessa.

El 29 de maig, María Elena Pérez va nomenar Carmina Llumà com a nova directora de l'àrea territorial, nomenament que la mateixa tarda Franscisco Bustos va comunicar al seu germà Manuel.

Per tot això, el fiscal considera que els tres càrrecs municipals i el diputat socialista han de ser jutjats per tràfic d'influències i l'alcaldessa, a més, per prevaricació. Ara l'escrit serà respost per les defenses i quan el magistrat del TSJC que instrueix la causa ho dictamini es redactaran les qualificacions provisionals de cada part.

stats