Política 14/02/2017

La fiscal en cap de Barcelona sobre l'"assetjament" pel judici del 9-N: "Vaig témer per la meva integritat"

La Fiscalia estudiarà si emprèn mesures legals contra un jove manifestant que es va dirigir a la fiscal en cap per recriminar-li la postura dels fiscals en el 9-N

Montse Riart
3 min

BarcelonaLa fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, ha definit com a "molt greus" els insults i les recriminacions que va rebre divendres passat en un dels recessos a la sortida del Palau de Justícia, on havia assistit a l'última sessió del judici del 9-N: "Vaig témer per la meva integritat", ha explicat durant una compareixença pública, un fet que no es produeix habitualment per part del ministeri públic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llegeix aquí l'article d'Antoni Bassas sobre el cas, 'Amenaces, cap; distorsions tampoc'

Magaldi ha volgut explicar què li va passar. Segons la fiscal, els fets es van produir divendres passat al migdia, durant l'últim recés pel judici del 9-N. Quan Magaldi -que va assistir a totes les sessions del judici com a públic-, va sortir per la porta principal del Palau de Justícia, un grup d'una vintena de persones que es trobava a la vorera del davant l'hauria increpat: "Fora, fora, fora, la justícia espanyola", ha assegurat que cridaven. Tot i que es tracta d'un crit habitual en totes les convocatòries que s'han produït fins ara davant del Palau de Justícia, Magaldi diu que es va sentir interpel·lada, perquè és una persona "coneguda" i va decidir mantenir-se "ferma i digna durant uns segons interminables". A partir del minut 55 d'aquest vídeo de TV3 podeu veure el moment al qual es refereix la fiscal.

Magaldi assegura que els insults van anar a més: "Merda, feixista, fora!", ha explicat que l'insultaven, mentre ella es girava i els mirava cada vegada. Segons Magaldi, un dels manifestants va creuar i va intentar arribar fins a ella: "Vaig témer per la meva integritat" assegura Magaldi. La fiscal explica que el jove va recriminar-li l'actitud pel 9-N: "Tu ets la Fiscalia, tu ens condemnes per posar les urnes", li va dir. Magaldi assegura: "Mai havia vist reflectida en la mirada d'una persona l'odi que li vaig veure a ell". La fiscal en cap assegura que li va respondre: "Jo no sóc la Fiscalia, sóc la fiscal en cap de Barcelona, i la Fiscalia no condemna, acusa". El noi hauria insistit: "Sí que ets la que ens condemnes".

La conversa no va passar d'aquí. Segons Magaldi, un agent dels Mossos d'Esquadra va fer tornar el jove a l'altra banda del carrer i un altre agent va acompanyar la representant del ministeri públic fins a la cantonada.

"És un fet molt greu, un atac i un insult a la representant d'una institució: no havia vist mai reflectida en la mirada d'una persona un odi així". Magaldi ha explicat que "estudiaran amb el cap fred i amb tranquil·litat i rigor" si emprenen alguna mesura contra la persona que se li va acostar.

Magaldi ha volgut diferenciar entre els insults que va rebre i els que poden rebre els polítics, com a representants institucionals, durant les manifestacions: "Jo no sóc política i això no va amb el càrrec", ha insistit.

Segona compareixença pública en 4 anys

Magaldi va ser nomenada fiscal en cap de Barcelona el novembre del 2012. Des de llavors només ha efectuat dues compareixences públiques i totes dues tenen a veure amb el 9-N: abans de la d'aquest dimarts va comparèixer el novembre del 2014 per desmarcar-se de l'informe de la Junta de Fiscals de Catalunya que rebutjava inicialment presentar una querella per la votació del procés participatiu.

Aquest dimarts la representant del ministeri públic ha volgut desmentir que la seva compareixença sigui un intent d'escalar posicions i arribar a la Fiscalia Superior de Catalunya: "No he demanat mai ser-ho i ho hagués pogut fer", ha dit Magaldi, que s'autodefineix com una "fiscal de trinxera" i assegura que vol continuar en el seu càrrec, "on es treballa de veritat". Per últim ha volgut posar en valor la tasca del fiscal Anticorrupció, Emilio Sánchez Ulled, que va dirigir l'acusació del 9-N i va defensar la independència del ministeri públic durant el seu informe final: "Ens ha tornat la dignitat".

La Fiscalia General surt en defensa de Magaldi

En un comunicat, la Fiscalia General va aprofitar ahir per "traslladar a la societat" la "profunda preocupació" pel que considera "intents de pressionar la justícia en la seva tasca de fer prevaldre l'imperi de la llei".

L'organisme afegeix que "referma el compromís dels fiscals amb aquest compliment de la legalitat, enfront dels que seguint la irracional aventura de la manca de respecte a l'estat de dret intenten imposar-se, mitjançant la violència i l'insult, als que posen la seva dedicació al servei de la llibertat de tots els ciutadans, que només és possible des del respecte a la vigència de l'ordenament jurídic".

stats